Quantcast
Channel: Recept – en smaksak
Viewing all 1114 articles
Browse latest View live

Pumpasoppa med tomat

$
0
0

Pumpasoppa är en stående favorit som alltid återkommer hos oss så här års. Oftast har jag ingefära och kokosmjölk i den men ibland även apelsin, lime, citron eller kryddor som kanel eller kardemumma. Idag får den sällskap av tomater.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den godaste mackan – som jag aldrig tröttnar på – består av ljust surdegsbröd, smör, brie, honung, valnötter och persilja. En helt magisk kombination och en klassiker på mitt jobb.

Pumpasoppa med tomat

Len och krämig soppa med lite sting från ingefära och fräschör av lime. Önskar du den hetare så tillsätt chili. Önskar du den kryddigare så prova lite kanel eller kardemumma. Toppa gärna med en klick fet yoghurt, kanske tillsammans med chevré eller rostade pumpakärnor.

smör/olja att fräsa i

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

ca 600 g butternut pumpa (0,5 st)

3 tomater

2 msk hackad el riven ingefära

ca 5 dl vatten

250 ml kokosmjölk (Gärna Garants rosa förpackning)

2 grönsaksbuljongtärningar

saft av 0,5 lime

salt och peppar

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök. Skala och tärna pumpan, tärna även tomaterna. Fräs lök, vitlök och pumpa i smör/olja några minuter. Tillsätt tomater och ingefära, vatten, kokosmjölk och buljongtärningar. Låt puttra ca 15 minuter eller tills pumpabitarna är mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med lime, salt och peppar.


Postat i:Mat, Recept, Soppa, Vegetariskt

Veganfudge

$
0
0

Dagens recept är hämtat ur Clean Cooking laga mat utan gluten och mjölk av Elisabeth Johansson.

Nu ska du få ta del av ett lite hälsosammare alternativ till julens fudge. Fortfarande otroligt god, chokladig och läcker men ett bättre alternativ än de klassiska recepten som är fulla av vitt socker och sirap. Inte för att jag tänker utesluta vanlig fudge ur kosten men man kan ju variera sig lite tänker jag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaffe och fudge, en grymt trevlig kombination.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chokladfudge (veganfudge)

Mjukt krämig och skönt chokladig. Lagom söt och mäktig, små bitar räcker långt. Förvara i kylen eller frysen, den kan bli lite väl mjuk i rumstemperatur.

50 g hackad mörk choklad 54-65 % (jag tog 70 %)

2 msk kokosolja

2,5 dl nötsmör (jordnötssmör, mandelsmör el hasselnötssmör exempelvis, gör gärna eget)

0,5 dl kakao (jag blandade kakao och carob)

1-2 msk lönnsirap (jag tog 2 msk)

ev en nypa salt och vaniljpulver (min tillsats)

ev 1 msk kakaonibs till garnering

Gör så här:

Smält choklad och kokosolja i varsin skål i mikron. Mixa nötsmöret med oljan. Tillsätt chokladen, kakao, lönnsirap och ev salt och vanilj. Häll upp smeten i en liten klädd form, (ca 9 x 14 cm). Låt stå i frysen tills den stelnat, sen kan du förvara den i kylen. Skär upp i kuber och servera kylskåpskall då den mjuknar i rumstemperatur.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Nyttigt/Hälsosamt, Recept

Lussebullar med mandelmassa och apelsin

$
0
0

Jodå, här har vi tjuvstartat julbaket med saffransbullar. Jag har nog aldrig gjort släta lussebullar tror jag, mycket fyllning är mer min grej…hehe. Hur vill du ha dina lussebullar?

Tadaa, världsgoda och saftiga lussebullar!

IMG_0220

Det här med att hitta lagom stora ugnsformar börjar verkligen bli ett problem i mitt kök, gaaah! Dags att köpa några nya i olika storlekar. Jag gräddade resten av de 6 bullarna i en annan mindre form…

Saffransbullar med mandelmassa och apelsin

Supersaftiga och goda. Välj själv om du vill låta dem jäsa ihop på en plåt eller med mellanrum emellan. Du kan också använda bullformar eller muffinsformar i plåt. Idag valde jag att toppa med pärlsocker men du kan också pensla bullarna med smält smör eller sockerlag när de kommit ut ur ugnen och sedan strö strösocker på dem.

ca 16 bullar

Deg:

25 g jäst

2,5 dl mjölk

0,5 tsk salt

1 kuvert saffran, 0,5 g

0,5 dl socker

75 g mjukt smör

1 ägg

ca 7 dl vetemjöl (special) + lite till utbakningen

Fyllning:

100 g mjukt smör

100 g mandelmassa (med hög andel mandel)

0,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

skal av 1 apelsin

Ägg till pensling, pärlsocker till garnering

Gör så här:

Lös upp jästen i sval eller ljummen mjölk. Tillsätt salt, saffran stött med lite av sockret, socker, mjukt smör, ägg och mjöl. Arbeta ihop till en kladdig deg i maskin mellan 5-10 minuter. Strö lite mjöl över ytan,  låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (45-90 minuter).

Vispa samman ingredienserna till fyllningen. (Mandelmassan kan också rivas över, det blir lättare att breda ut fyllningen då).

Sätt ugnen på 200-225 grader.

Ta upp degen på mjölat bord och platta försiktigt ut den till en rektangel utan att trycka ut all luft. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en rulle (inte för hårt). Skär i skivor och placera på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa övertäckta ca 30-40 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg (blandat med lite vatten) och strö över pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen 8-12 minuter. Kolla att undersidan fått färg. Låt svalna helt, ät upp eller frys in samma dag.

 


Postat i:Bakverk & dessert, Bullar, Högtider, Recept

Karamellbräck med tunnbröd

$
0
0

Är du precis som jag – sugen på lite nytt julgodis i år – så ska du prova dagens recept som ursprungligen kommer från Mia Öhrn. Men precis som vanligt så har jag gjort min egen knorr på det hela.

Låt mig presentera; karamellbräck med tunnbröd.

IMG_0212

Trött på vanlig knäck? Prova dessa tunnbrödsknäck-bräck med flingsalt och valnötter på toppen. Grymt god kombination!

Skulle du vilja göra ett vuxnare godis som är mindre sött? prova att halvera satsen på smörkaramellen och välj en riktigt mörk choklad, 85-90 %.

IMG_0211

Karamellbräck med tunnbröd

Knäckigt, sött, gott och smått beroendeframkallande.

Ca 6-8 bitar hårt tunnbröd (ska täcka en plåt)

175 g smör

2 dl strösocker

3 msk glykos

1 tsk vaniljsocker (min tillsats)

200 g mörk choklad, 70 %

50-100 g valnötter

flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Plåten ska helst ha en liten kant, inte vara helt slät. Placera ut tunnbröden så att de täcker hela plåten. Du kan bryta ner tunnbröden i bitar där du behöver skarva. Mät upp smör, socker, glykos och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt puttra ett par minuter tills det tjocknar lite. Det behöver inte få färg. Häll ut smeten över tunnbröden på plåten. Det behöver inte bli snyggt, det flyter ut jämnt i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter (det ska få lite färg). Hacka under tiden chokladen fint och valnötterna grovt. Ta ut plåten ur ugnen när karamellen blivit ljust gyllenbrun. Vänta någon minut och strö sedan chokladen över karamellen. Vänta ett par minuter tills chokladen börjat smälta och bred sedan ut den i ett jämnt lager. Strö ut valnötterna och flingsaltet och låt sedan stelna i kylen i minst 30 minuter. Bryt bräcken i grova bitar. Förvara i kylen.


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Högtider, Recept

Riktigt mörk chokladtryffel i skal

$
0
0

Eftersom jag inte jobbar med pralintillverkning längre får jag ta tag i saken på hemmaplan inför jul – hemlagade tryfflar är ju inte bara perfekt adventsmums utan en perfekt ”gå bort present” också. Först ut dessa godingar! Hoppas få fram fler recept till er inom kort.

IMG_0162

Den här chokladtryffeln kommer väl till hands när du är riktigt chokladsugen. Jag använder färdiga chokladskal som finns att köpa på nätet el via chokladbutiker. Fördelen med skal gentemot att handrulla tryffel är att skalet bildar ett tätt skydd och ökar således hållbarheten. De är också lättare att hantera (smälter el mjuknar inte i händerna) och konsistensen på tryffeln kan självklart vara hur lös som helst innanför skalet. En tryffel som handrullas måste ju vara tillräckligt fast.

IMG_0170

Just den här gången ville jag inte ha någon smaksättning utan jag var ute efter en rund, krämig och mustig tryffel där chokladen får stå i fokus. Det bästa är att den är ett mycket hälsosammare alternativ än många köpta praliner och perfekt efter maten eller till kaffet.

Mörk chokladtryffel

Mustig, fyllig, rund och krämig. Du behöver köpta el hemlagade pralinskal, gärna i kulformat (lättaste formatet att jobba med på hemmaplan), spritspåsar och tajta plasthandskar för ett lyckat resultat.

ca 35 st

pralinskal, gärna kulformade

100 g 90 % choklad (Lindt)

0,75 dl grädde

0,25 dl mjölk

1 msk agave sirap (el glukos)

1 msk smör

en nypa salt

Smält choklad till ”lock” – måste inte vara tempererad men vill du snabba på processen så använd tempererad choklad eller Fazer Block Dekor

Garnering:

smält choklad, socker eller kakao

ELLER

ca 150 g tempererad choklad eller Fazers Block Dekor (om du vill rulla kulorna i choklad)

Gör så här:
Hacka chokladen. Koka upp grädde, mjölk och sirap. Häll över chokladen och tillsätt smöret. Rör till en slät tryffel och låt svalna. Fyll en spritspåse med smeten och fyll små skal. Tänk på att tryffeln sjunker när den stelnar. Låt stå över dagen eller till följande dag. Smält mörk choklad, fyll en spritspåse och fyll ut hålet med choklad till ett ”lock”. Skaka formarna lite om det behövs för att få ett jämnt resultat. Låt stelna helt, till nästa dag om du hinner vänta. Använder du tempererad choklad stelnar det fortare. Nu är det fritt fram att garnera, men hantera kulorna varsamt så att de inte krossas.

Garnera med kakao eller socker:

Ta på dig tajta platshandskar och lägg en klick smält choklad i handflatan (behöver inte tempereras). Rulla en kula mellan händerna tills den täcks av ett tunt lager choklad och rulla den sedan i exempelvis kakao eller (färgat) socker. Låt torka. Om du har rullat i kakao kan du sikta bort överflödet genom att lägga ett gäng kulor i en tätmaskig sikt och skaka runt kulorna. Resultatet blir lite melerat.

Garnera med choklad:

Använd tempererad choklad. (Googla!) Eller smält exempelvis Fazer Block Dekor för samma glansiga resultat. Ta på dig tajta platshandskar och lägg en generös klick smält choklad i handflatan. Rulla en kula mellan händerna tills den täcks av ett tunt lager choklad och låt den rulla ur handen på en plåt klädd med baklåtspapper, försök få kulan att landa på den lite plattare delen. Låt stena.

Förvara i sval och torr rumstemperatur, dvs inte i kylen, nära ugnen, mikron eller diskmaskinen eller vid fönster där solen kan ligga på och värma eller där fukt kan krypa in. Oftast brukar sovrummet vara en svalare plats! Hållbarheten är upp till en månad ungefär, så länge tryffeln är hel (utan hål) men den kommer alltid vara godast och krämigast nylagad. Det går bra att frysa kulorna, men tina dem då långsamt i kyl. Vänta gärna med garneringen om du väljer att frysa in dem.


Postat i:Choklad, Godis, Nyttigt/Hälsosamt, Recept

Saffransgranola

$
0
0

Glad första advent och lilla jul (som vi säger på Åland!) kära bloggkompisar. Har ni kastat upp ljusstakarna, julstjärnorna och julgardinerna än? Vi slängde visst all gammal julbelysning i flytten förra året så snopet nog får vi än så länge nöja oss med tända ljus. Här börjar dock julstämningen infinna sig mer och mer tack vare goda dofter i köket från diverse julgodis, pepparkaksdeg och saffran i olika former. Glöggen ska också få sig en provsmakning idag tror jag bestämt.

Idag ska ni få tips på en julig frukost. Tänk att få mumsa saffran det första man gör på morgonen, älskar!

Julens godaste granola smaksätter du nämligen med just saffran! Att man inte tänkt på det tidigare… :) Inspirationen till receptet hittade jag i ICA buffé.

IMG_0307

Ibland är det knepigt att tänka utanför boxen och då är det ju tur att andra kan göra det åt en! Jag brukar oftast smaksätta granola och müsli med klassikerna vanilj, kanel och kardemumma men det är inte sista gången jag använder saffran vill jag lova.

IMG_0311

Saffransgranola

Den här frasiga och gyllengula granolan blir extra julfin med mandlar, torkade tranbär, kokosflakes och hackade pistagenötter!

5 dl havregryn eller grynblandning

2 dl solrosfrön

2 dl pumpakärnor

1 dl riven kokos

1 näve sötmandel

1 dl koncentrerad äppeljuice

2 msk honung

2 msk neutral olja

1 påse saffran (0,5 g)

1-2 krm salt

ca 1 dl torkade tranbär

ca 1 dl kokosflakes (kokoschips)

Tips! Tillsätt gärna mer frukt, nötter och frön som hackade pistagenötter, chiafrön, hampafrön och/eller linfrön till den avsvalnade granolan.

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175°.

Blanda gryn, frön, kärnor, kokos, mandel och salt i en bunke. Blanda samman juice, honung, olja och saffran och häll det över grynblandningen. Blanda väl. Strö ut på en plåt klädd med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen 20-25 minuter tills den fått vacker färg och känns torr. Var noga med att röra runt var 5:e minut. Låt svalna och blanda gärna ner torkad frukt, kokosflakes och frön i granolan.


Postat i:Frulle, brunch & mellis, Högtider, Recept

Lammfärsbullar, tomatsås och saffransbulgur

$
0
0

Välkommen december, älskade julmånad! Nu blir det glögg, pepparkakor, julmys och julbak för hela slanten! Men vi äter ju inte bara sötsaker i den här familjen utan även riktig mat. Så idag bjussar jag på middag med lite julig feeling.

I vanliga fall äter vi nästan alltid (eko!) nötfärs här hemma framför blandfärs och lammfärs men variation förnöjer. Ibland krävs det att favoriten är slut i affären för att man ska vidga vyerna lite. Den här rätten kom till just en sådan gång.

IMG_0321

Tips! 

* Saffransbulgur är trevligt att servera till ugnslax med en mynta- eller ajvaryoghurt.

* Saffransbulgur är gott som bas i en julig sallad med fikon/dadlar, valnötter, mögelost, grönkål i vinägrett och lingon eller granatäpplekärnor.

IMG_0322

Lammfärsbullar, tomatsås och saffransbulgur

Orientaliska men snälla smaker som passar extra bra inför jul. Smaken på bullarna är lätt att variera med olika kryddor. Lite spiskummin gör sig nog bra med kanelen exempelvis.

4 portioner

Lammfärsbullar

smör/olja att steka i

0,5 gul lök

0,5 vitlöksklyfta

0,5 msk strösocker

500 g lammfärs

1 ägg

1 msk Kikkoman soja

1 tsk salt

ca 1 tsk sambal oelek

0,5 tsk kanel

svartpeppar, kryddpeppar

Tomatsås

0,5 gul lök

0,5 vitlöksklyfta

0,5 msk strösocker

1 tetra tomatkross (ca 500 g)

1 ask små tomater, tärnade

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk tomatpuré

svartpeppar, Kikoman soja, örtsalt

1 kruka basilika

Saffransbulgur

4 dl vatten

1 dl kokosmjölk (eller vatten)

1 grönsaksbuljongtärning

0,5 g saffran (1 påse)

1 msk smör

3 dl bulgur

Gör så här:

Finhacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Stek glansiga och mjuka i smör. Tillsätt 1 msk socker och låt karamelliseras lite. Blanda hälften av lökblandningen med lammfärsen och resten av ingredienserna till bullarna. Forma små bullar/biffar och stek gyllene i smör/olja några minuter per sida.

Koka ihop samtliga ingredienser till tomatsåsen några minuter, avsluta med hackad basilika på slutet. Lägg bullarna i tomatsåsen vid servering.

Koka upp vatten, kokosmjölk, buljongtärning, saffran och smör. Häll ner bulgur och låt sjuda under lock i 10-12 minuter.


Postat i:Kött, Mat, Recept

Mjuk pepparkaka

$
0
0

Ingen jul utan en saftig mjuk pepparkaka, håller ni inte med? Jag är fortfarande på jakt efter den ultimata kakan som är så saftig att den nästan är blöt. Tips någon? Precis som med klassiska pepparkakor så måste jag varje år prova ett nytt recept, inte för att mina gamla är dåliga utan för att man så sällan får julbaka. (Jag älskar ju att provlaga nytt som ni redan vet).

Processed with VSCOcam with f1 preset

Tills vidare duger här godsaken riktigt bra. Kasta ner lite lingon om du vill, de bryter av perfekt till pepparkakskryddor. Russin är inte heller en dum idé förstås men det råder ju så delade meningar om den är god eller inte i bakverk….

Mjuk pepparkaka

Tydlig pepparkakssmak, saftig och god. Toppa gärna med smält vit choklad, vaniljgrädde, saffransgrädde eller kolaglasyr och röda vinbär eller lingon.

3 ägg

1,5 dl farinsocker

1,5 dl strösocker

150 g smält smör

1,75 dl fullfet crème fraîche

0,25 dl mjölk

3 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1,5 tsk malen nejlika

2 tsk malen kanel

2 tsk malen ingefära

2 tsk nystött kardemumma

1 krm salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner smör, fraîche och mjölk. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Smörj och mjöla en brödform. Fyll den med smeten och grädda i mitten eller nedre delen av ugnen i ca 35-45 minuter eller tills en provsticka kommer upp fuktig men inte kletig. Låt svalna 15 min i formen och stjälp sedan upp kakan. Tvätta och torka formen och låt kakan svalna under den.


Postat i:Bakverk & dessert, Högtider, Mjuka kakor, Recept

Carnita

$
0
0

Taco på nytt sätt! Prova det här långkoket nästa gång ni ska äta tacos, det är grymt gott! Och lite roligt är det att det kokas i…*drumvirvel*…coca-cola! Ett givet samtalsämne kring bordet. Klart på 3 timmar, utan större ansträngning än att röra lite i grytan.

Originalreceptet hittade jag i en av Jonas Crambys böcker som heter Texmex från grunden.

IMG_0385

Det här sötkryddiga kletiga köttet moffar vi i oss på gott bröd med bakad sötpotatis och koriander/lime yoghurt som tillbehör. Maaaaah vad gott!

IMG_0386

Carnita

Carnita betyder litet kött. Det här fläskköttet kokas i coca-cola och kryddor till en mör, kletig köttmassa som blir otroligt god i tacosammanhang med majstortilla, guacamole, mangosalsa, picklad rödlök, bakad sötpotatis, koriander, gräddfil……

1 kg fläskkarré utan ben

1 msk paprika krydda

1,5 tsk smoked paprika krydda

0,5 msk nymalen svartpeppar

1 tsk malen spiskummin

0,5 tsk cayennepeppar

5 vitlökskryddor

1 msk Kikkoman soja

saft av 1 apelsin

saft av 1 lime

0,5 liter coca cola (inte light eller zero)

flingsalt efter smak

Gör så här:

Skär köttet i små bitar och massera in de torra kryddorna i köttet. Blanda ner finhackade vitlöksklyftor, soja och citrussaft. Låt marinera minst en timme (men gärna över natten om du har tid). Ta upp köttet ur marinaden och stek köttet tills det får färg i olja. Häll i resten av marinaden och täck köttet med coca cola. Låt puttar under lock i ca två timmar. Ös på med mer av colan allt eftersom. Rör då och då. Mot slutet av koktiden ska det bli en mör, kletig massa. Smaka av med flingsalt.


Postat i:Gris, Mat, Recept

Julens mjuka favoriter

$
0
0

Dags att plocka fram några underbara bakverk från arkivet som passar perfekt till julfikat.

”Röra ihop kaka” med saffran, vit choklad och lingon 

-Precis så enkel och snabb är den att göra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mjuk pepparkaka med rårörda lingon

– Klassikern som kunde varit gjord av mormor själv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saffranskaka med äpplen

-Bilden avslöjar precis hur god och saftig den här favoriten är.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Supergod kardemummakaka

-Helt magisk, får cravings bara genom att titta på den!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Postat i:Bakverk & dessert, Högtider, Mjuka kakor, Recept

Espressonougat

$
0
0

Mjuk nougat gör mig nästan lite knäsvag. Smaksätts den dessutom med kaffe så behöver jag inte så mycket mer i godisväg. Den här kaffenougatpralinen är således en storfavorit. Kaffenougat är också magiskt gott med mandelmassa, klicka på länken här för att se min kaffenougattryffel med marsipanbotten.

IMG_0365

Har man aldrig sysslat med praliner kan jag förstå att det är svårt att förstå hur man får dem så runda. På bilden ser ni hur ett tomt chokladskal ser ut. Man köper dem alltså i det här formatet. Sen är det inte svårt att själv koka tryffel eller karamell exempelvis, fylla skalen med hjälp av en spritspåse, täcka med ett lager choklad och garnera. Förenklat så går det till så!

Fyllningen är ett busenkelt recept som du inte kan misslyckas med. Du slipper koka, hålla reda på temperaturer eller vänta speciellt länge på att smeten ska svalna. Gillar du inte kaffe är det bara att utesluta det. Nougat är gott precis som det är eller att smaksätta med exempelvis kanel, apelsin eller hackade hasselnötter.

Espressonougat praliner

Choklad, nougat och kaffe kan inte bli fel. Det här krämiga nougatpralinen slår alla köpevarianter med hästlängder. Det går utmärkt att göra en halvsats om man vill det.

ca 60 st

pralinskal, gärna kulformade

250 g mjuk nougat (finns att köpa på bakhyllan i mataffären i platta guldpaket)

100 g mörk choklad 70 %

100 g mjölkchoklad

2 påsar (3,5 tsk) malet espressopulver från Nescafé  (finns på kaffehyllan i mataffären – perfekta smaksättare vid bakning när man inte önskar använda vätska/kaffe)

Smält choklad till ”lock” – måste inte vara tempererad men vill du snabba på processen så använd tempererad choklad eller Fazer Block dekor

Gör så här:
Hacka chokladen och nougaten. Smält försiktigt (i korta intervaller i mikro eller över vattenbad) och blanda ner espressopulvret. Smaka av och låt svalna. Fyll en spritspåse med smeten och fyll små skal. Låt stå över dagen eller till följande dag. Smält mörk choklad, fyll en spritspåse och fyll ut hålet med choklad till ett ”lock”. Skaka formarna lite om det behövs för att få ett jämnt resultat. Låt stelna helt, till nästa dag om du hinner vänta. Använder du tempererad choklad stelnar det fortare. Nu är det fritt fram att garnera, men hantera kulorna varsamt så att de inte krossas.

Garnera med kakao eller socker:

Ta på dig tajta platshandskar och lägg en klick smält choklad i handflatan (behöver inte tempereras). Rulla en kula mellan händerna tills den täcks av ett tunt lager choklad och rulla den sedan i exempelvis kakao eller (färgat) socker. Låt torka. Om du har rullat i kakao kan du sikta bort överflödet genom att lägga ett gäng kulor i en tätmaskig sikt och skaka runt kulorna. Resultatet blir lite melerat.

Garnera med choklad:

Använd tempererad choklad. (Googla!) Eller smält exempelvis Fazer Block Dekor för samma glansiga resultat. Ta på dig tajta platshandskar och lägg en generös klick smält choklad i handflatan. Rulla en kula mellan händerna tills den täcks av ett tunt lager choklad och låt den rulla ur handen på en plåt klädd med baklåtspapper, försök få kulan att landa på den lite plattare delen. Låt stena.

Förvara i sval och torr rumstemperatur, dvs inte i kylen, nära ugnen, mikron eller diskmaskinen eller vid fönster där solen kan ligga på och värma eller där fukt kan krypa in. Oftast brukar sovrummet vara en svalare plats! Hållbarheten är upp till en månad ungefär, så länge tryffeln är hel (utan hål) men den kommer alltid vara godast och krämigast nylagad.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Godis, Recept

Den bästa fudgen

$
0
0

Det absolut bästa receptet på fudge gör man på kondenserad mjölk. Det är så skönt att slippa koka, hålla reda på temperaturer och riskera ett sockrigt resultat. Det här grundreceptet har jag nu gjort hundratals gånger, så du kan lita på att det blir riktigt bra. Tipsar också om olika sätt att smaksätta den på längst ner.

IMG_0403

Pepparkaksfudge toppat med farinsocker strö. Helt galet god! Som att äta pepparkaksdeg, var det någon som sa.

(Vi får stå ut med dimmiga mobilbilder framöver om bloggen ska överleva, kamerasladden är spårlöst borta!!).

IMG_0411

Grundrecept fudge

Underbar konsistens (inte alls sockrig), lätt att skära, kan stå framme på ett serveringsfat några timmar utan att börja kleta. En klockren gå bort present! Den är lätt att göra, men när man väl blandar ihop allt så måste man arbeta snabbt och utan distraktioner för att fudgen ska få bra konsistens. Därför bör man smaksätta innan man blandar samman allt.

1 burk sötad kondenserad mjölk (<400 g)

25 g smör

en nypa salt

450 g choklad (ljus eller mörk eller blandat efter smak)

-Jag blandar ofta mjölkchoklad med 70 % mörk choklad men vill jag göra en vit fudge ökar jag mängden vit choklad lite grann till 475-500 g för att få samma konsistens. Annars blir just den snabbt mjuk i rumstemperatur.

Gör så här:

Klä en form med kanter med bakplåtspapper, (runt 20 x 20 cm ungefär).

Smält smöret med den kondenserade mjölken och saltet i en kastrull på låg värme, rör hela tiden i botten och lämna inte kastrullen, det kan snabbt bränna i botten. Blanda ner ev smaksättning, ta bort kastrullen från värmen. Smält chokladen. Blanda samman allt snabbt, med några kraftiga tag med en slickepott. (Rör du för länge stelnar den snabbt och kan börja se glansig och skuren ut). Häll genast upp i formen, platta till ytan. Garnera ev och ställ kallt några timmar el över natten. Skär i kuber och servera gärna kall. Går bra att frysa.

Tips på smaksättningar:

*några droppar pepparmintolja från apoteket (smaksätt den smälta chokladen med minten och smaka på den så får du en fingervisning om vad som blir lagom starkt)

*2 msk lakritspulver + flingsalt eller krossad turkisk peppar på toppen

*toppa med flingsalt

*skal av 1,5 apelsin + en skvätt juice. Toppa med apelsinsocker (socker blandat med skal)

*3 krm av vardera malen kardemumma, kanel, ingefära och nejlika för en pepparkaksfudge

*vit choklad (istället för mörk/ljus choklad), 1 påse saffran och skal av 1 lime


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Högtider, Recept

Julbröd

$
0
0

I arkivet gömmer sig många favoriter från förr, idag tänkte jag att vi spanar in bröd som jag tidigare bakat kring jul eller som helt enkelt passar extra bra den här årstiden.

Glutenfritt bakpulverbröd med kanel, russin och frön

img_1901

Det här glutenfria ”blanda ihop-brödet” är lika enkelt som det är gott, för alla – eftersom man knappt märker att det är glutenfritt!

Fasters jullimpa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingen jul utan min Fasters jullimpa, vi har kommit överens om ett utbyte även i år. Limpan mot en bullängd. Bästa byteshandeln!

Frukt och nötknäcke

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Knäckebröd behöver inte smaka kartong, hembakat knäckebröd är huuuur lätt som helt och det finns massor av sätt att smaksätta dem på. Vad sägs kanel, russin och mandel? Lätt min favorit.

Karelska piroger

img_7721

Tunn rågbotten och risgrynsgröt gräddas och serveras sedan med äggsmör. Låter det som en märklig kombination? Jag kan berätta att många svenska kompisar blivit positivt överraskade! Min familj är galna i hemlagde piroger som är lite nyttigare, krispigare och grövre än de fluffiga, tjocka varianterna man hittar i mataffärerna, (även välsorterade sådana i Sverige).

Fluffigt kardemummabröd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är jättegott att smaksätta ljust bröd med lite kardemumma. Blir som att äta vetedeg fast utan den söta smaken. Godast med smör och ost skulle jag säga!

Vörtscones

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här har jag busat till det lite och smaksatt scones med vörtmix! Jag är ju inte uppväxt med vörtbröd men jag gillar verkligen att äta några skivor till jul.


Postat i:Bröd, Högtider, Recept

Saffransmuffins med äpple och inbakad vaniljkräm

$
0
0

Gillar ni saffran? Jag är nog lite smått besatt faktiskt. De allra flesta söta favoriter man har går ju att smaksätta med saffran på ett eller annat sätt, ett tips för att ”julifiera” bakningen.

IMG_0667

Saftig muffins, vaniljkräm och friska äppelbitar, behöver jag ens skriva att det är fantastiskt gott tillsammans?

IMG_0671

IMG_0672

Saffransmuffins med äpple och inbakad vaniljkräm

En muffin som redan har allt gotte inbakat i fyllningen. Saftigt, krämigt och otroligt smarrigt.

12-14 cupcakes

2 ägg

1,5 dl strösocker

1 påse saffran (0,5 g)

75 g smör

0,75 dl gräddmjölk (jag blandar grädde och mjölk)

2,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 krm salt

Fyllning:

1 äpple

Vaniljkräm:

200 g Philadelphiaost

2 msk florsocker

1 msk grädde

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Tärna äpplet (behöver inte skalas) i små bitar.

Vispa samman ingredienserna till vaniljfyllningen.

Vispa ägg, socker och vanilj pösigt. Smält smöret och blanda ner saffran. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med gräddmjölken. Blanda mjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten.

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 1/3 med smet. Fördela hälften av äppeltärningarna i formarna och klicka ut vaniljfyllningen över. Avsluta med smet och äpple.

Grädda dem i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.


Postat i:Bakverk & dessert, Högtider, Muffins/cupcakes, Recept

Julgodisfavoriter

$
0
0

God jul kära bloggisar!

Idag spanar vi in mina julgodisfavoriter från arkivet. Jag ska också plocka ihop inspiration inför nyårsdesserten till er, men det blir om några dagar det. Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag skäms faktiskt lite för den usla bildkvaliteten på många gamla bilder så idag kör vi spartanskt med bara länkar.

Lakritskola med flingsalt

Ett måste på gottebordet!

Rocky road nougat

Livsfarligt god!

Nutellabollar

Chokladbollar fast godare.

Saffransfudge

Löjligt god med en skön hint av lime.

Hemlagad kexchoklad

Väldigt lätt att göra hemma och verkligen frasigt gott.

Glutenfria mintchokladbitar

Skär i små bitar så blir det perfekt som julgodis.

Vit ischoklad med saffran

Lite lätt läskande faktiskt.


Postat i:Godis, Högtider, Recept

Lingonpannacotta

$
0
0

Hoppas ni hade en underbar och riktigt god julafton!

Lingonpannacotta blev vår julaftondessert i år och oj vad överraskande gott det var. Eftersom man ofta är väldigt mätt efter all julmat så serverade jag i riktigt små glas.

Receptet hittade jag på Jennys matblogg men jag ökade på mängden lingon och gjorde av med lite slattar i kylen så receptet blev således lite modifierat. Jag brukar faktiskt oftast lätta upp grädden med lite yoghurt, gräddfil, fraîche eller mjölk just för att det blir så galet mäktigt med bara grädde. Tycker också det blir en trevlig smakbrytning på det här viset.

IMG_0736

Snygg va? Ska du ha rosa tema på en middagsbjudning så vet du vad du kan servera till dessert.

Lingonpannacotta

Lingon, vaniljstång och grädde i en helt underbar kombination som överraskade mig positivt. Jag silar bort skalen av bären så desserten är läckert rosa och slät i konsistensen med snygga vaniljprickar. Toppa exempelvis med krossade pepparkakor, lingon eller flagad vit choklad.

ca 5 dl pannacotta (5-8 portioner)

2 gelatinblad

4 dl grädde (jag ersatte 1,5 dl grädde med en blandning fullfet crème fraîche och mjölk för att bli av med slattar)

1 dl strösocker

1 vaniljstång

1,5 dl lingon (tina dem lätt om de är frysta)

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten under 5 min. Koka upp grädde, socker, urskrapad vaniljstång och stång. Krama vattnet ur bladen och vispa för hand ner dem i den heta vätskan. Plocka upp stången och häll ner lingon. Mixa slätt med stavmixer och sila vätskan i en kanna. Häll upp i valfritt stora glas. Låt stelna i kylen minst 4 timmar, eller förbered desserten dagen innan.


Postat i:Bakverk & dessert, Pannacotta & mousse, Recept

Saffranscheesecake

$
0
0

Ännu ett bakverk med saffran, men nu krämar jag det sista ur den här julmånaden!

Den här enkla cheesecaken är inte alls dum. Jag hade tänkt servera den med en lingonkompott men det blev faktiskt inget vidare, lingonen blev för starka till så jag blandade ner kompotten i vispad vaniljgrädde istället vilket passade mycket bättre till. Cheesecaken gör sig bäst efter en natt i kylen vilken gör den utmärkt att förbereda i god tid.

Lite osäker nu men jag tror receptet kommer från Hembakat.

IMG_0716

Egentligen räcker det gott att garnera med frukt och bär. Delade färska fikon och röda vinbärsklasar eller granatäppelkärnor hade ju varit något!

IMG_0710

Saffranscheesecake

Krämig och len med fin saffranssmak. Jag serverade med lingongrädde men färska fikon, lite grädde och granatäpplekärnor eller röda vinbärsklasar kan jag tänka mig att blir vackert och gott till.

Botten:

100 g digestivekex

75 g pepparkakor

75 g smör

Fyllning:

1 påse saffran (0,5 g)

1 tsk varmt vatten

400 g Philadelphiaost

1,25 dl strösocker

1 msk vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 rumsvarma ägg

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Botten: Mixa kexen fint, smält smöret och blanda samman. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform som mäter ca 22 cm. Tryck ut smulorna till botten och kant. Förgrädda ca 8 min.

Fyllning: Stöt saffranet med lite av sockret och lös upp det med vattnet. Vispa färskosten med sockret och vispa sedan ner vaniljsocker, vetemjöl och ägg. Häll fyllningen i formen och grädda i nedre delen/mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna och kyl över natten.


Postat i:Bakverk & dessert, Cheesecakes, Högtider, Recept

Desserttips inför nyår

$
0
0

Jag lovade ju er desserttips inför nyår och här kommer en hel hög med fantastiska desserter, jag älskar dem alla!

Vi börjar med ett gäng pannacotta – för det är ändå en väldig enkel dessert att lyckas med och jag har många roliga här på bloggen. Jag är petig med konsistensen på mina varianter, de får inte vara lösa men heller inte hårda, jag tycker att jag har fått till dem riktigt bra:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannacottapaj med vit choklad och hallonsås

-Världsgod och ett nyare sätt att servera pannacotta på!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nutellapannacotta

-Något för Nutellaälskaren och latmasken – innehåller bara tre ingredienser!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vit chokladdröm med passion

-Krämigt mäktig med uppfriskande passionsfruktskrisp på toppen. Glöm inte köpa skrynkliga passionsfrukter – det är då de är mogna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saffranspannacotta

-En julig favorit som jag serverar med exotiska frukter eller kryddmarinerade bär.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mjölkchokladpannacotta med Daimcrunch

-Löjligt god och krämig!

Och nu lite andra goda desserter. Mycket choklad och glass – så som jag gillar det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pots de crème au chocolat

-Ingen pannacotta, mousse eller pudding – utan en helt ljuvlig chokladkräm!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krämig chokladpudding

-Mitt bästa recept på en älskad klassiker! Kanske till barnen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chokladfondant

-En dessert som alltid är rätt. Krämigt rinnig i mitten – som den ljuvligaste överraskningen. Provgrädda gärna en för att få fram exakt tidsåtgång för din ugn, för här är gräddningen A och O.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saffransglass med havtorn

-Jag säger bara mums!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avokadoglass, havtornssorbet och lemon curd glass

-Tre helt olika och imponerande glassmaker, gjorda utan glassmaskin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Espressoglass

-Slinker ner hur lätt som helst, en av mina favoritsmaker. Ingen glassmaskin behövs!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lakritsglass to die for

-Namnet säger nog allt tror jag…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kryddmarinerade bär med saffransgrädde

-En ljuvlig dessert om du inte vill ha något för mäktigt. Gillar du inte saffran så vispa grädden med vaniljsocker istället.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Crème brûlée med saffran och passion

-Sist men absolut inte minst, kanske mitt lyxigaste tips på nyårsdessert ändå. Magisk!


Postat i:Choklad, Glass, Pannacotta & mousse, Recept

Rice krispies godis

$
0
0

Jag hittade ett bortglömt paket rice krispies i skafferiet och kom att tänka på de där frasiga müsli-och cornflakesgodisarna man gjorde när man var liten. Kommer ni ihåg? Här kommer en variant av dem med med de små rispuffarna. Klara på nolltid!

IMG_0740

Rice krispies godis

Barnsligt frasigt och knastrigt chokladgodis med en ton av vanilj. Ett godbit för små och stora barn helt enkelt. Det går säkert jättebra att ersätta rice krispies med cornflakes eller andra valfria flingor, frön och nötter men rör ner lite i taget så du får en lagom kletig blandning. (Det blir lätt så att chokladmassan hamnar i botten av ”kakorna” men det gör inget utan är bara gott).

100 g smör

1 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

50 g hackad mörk choklad 70%

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

en nypa flingsalt

ca 4 dl rice krispies

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna, förutom rispuffarna. Låt koka upp och småputtra på låg värme under ständig omrörning i botten under ca 4 minuter. Blanda ner rispuffarna och skeda upp små högar i små muffinsformar av valfri storlek. Låt stelna i kylen.


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Högtider, Recept

Chokladkola med chokladtak

$
0
0

Gott nytt år bästa läsare! Vi avslutar det här året och den här extra söta månaden med ytterligare ett godis.

Ta chokladkolan till nästa nivå och toppa den med ett lager mörk 70 % choklad. Det tar bort lite av kolans sötma tycker jag och gör den lite vuxnare. Vill man ta den ytterligare en nivå så toppar man chokladen med flingsalt eller krossad turkisk peppar eller polkagrisar exempelvis.

IMG_0750

Med lite olja i chokladen så krackelerar den inte när man skär upp kolan.

Chokladkola med chokladtak

Chokladigt gräddig kola med ett täcke av choklad som bryter av sötman fint. Det här är en lite mindre sats kola (jag gör gärna små satser så jag kan prova fler recept istället). Det går lika bra att dubblera receptet.

25 g smör

1,5 dl strösocker

1,5 dl vispgrädde

0,75 dl ljus sirap

0,25 dl kakao

1 nypa salt

ca 1 krm ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)

Chokladtak:

100 g 70 % mörk choklad

1 msk neutral olja

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 126-127 grader (ju större kastrull desto fortare går det). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 126-127 grader, rör om i ca ½ min.

Häll upp kolasmeten i en liten form klädd med bakplåtspapper. Låt den svalna och stelna.

Hacka chokladen och smält den. Rör i oljan och häll över kolan. Låt stelna. Om du vill toppa med någo smak eller garnering så gör det strax innan chokladen stelnar.

Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Högtider, Recept
Viewing all 1114 articles
Browse latest View live