Quantcast
Channel: Recept – en smaksak
Viewing all 1114 articles
Browse latest View live

Nyårsmiddagen

$
0
0

Tack för ert stöd och fina kommentarer angående förra inlägget. Ni ska veta att kommentarer ger energi och lust att fortsätta blogga :)

Nyår bjöd in till festmiddag med några nära vänner. Vi körde knytkalas så att alla blev delaktiga i kockandet. Blev mysigt värre med så vacker inredning, två kakelugnar som värmde oss och framförallt så åt vi så gott!

IMG_0825

Bordsdekoration.

IMG_0835

Nu framstår det som att vi var värdparet här men så var inte fallet. Vi passade bara på att knäppa av några bilder i den fina miljön. Blev extra sugen på att lämna lägenhet för hus när vi myste runt hemma hos en av mina barndomsvänner.

IMG_0895

Till fördrinken fick vi lite goda snittar; tunnbrödsrullar med Dijon, ost och skinka, Ostiga tortillachips med créme fraîche och gräslök och så favoriten jordärtkockscheesecake med bacon på toppen.

IMG_0852

Förrätten blev en slät jordärtskockssoppa med smörstekta krutonger och örtolja.

IMG_0874

Varmrätten blev oxfilé med svampfräs, potatisgratäng och rödvinssås och inte mindre än tre goda små tillbehör i form av ugnsrostad broccoli och tomater med en ströbröds- och vitlökstopping samt filodegsknyten.

IMG_0888

Desserten (som vi stod för) blev crème brulée med saffran och passion samt hemlagad vaniljglass. Egentligen ville jag servera en hemlagad sorbet till bruléen men kunde inte bestämma mig för vilken smak som skulle ha passat till den redan ganska smakstarka desserten…

IMG_0892

Efter tolvslaget var vi proppmätta men lyckades mula i oss chips, ostbågar och lite godis för att riktigt kräma ut det allra sista av året innan sängen väntade. Ett bra avslut på året blev det helt klart!

Hade ni en gott nytt år och vad bjöds det på?


Postat i:Högtider, Inspiration

Currypasta med räkor och salamismul

$
0
0

God morgon! Hoppas ni har en skön helg. Vi tvättar kläder, kokar tomtegröt till lunch och laddar för att hitta leksaksförvaring åt Wilton samt att busa med en kompis till honom som är i precis samma ålder. Hoppas fånga på film när/om de kramas, finns ju inget sötare. :) Ska bli mysigt att catcha up med föräldrarna också över en fika. Mysig söndag med andra ord!

Men nu mat! Krämig räkpasta med smak av curry, vitlök, chili och salami blev våran middag tidigare i veckan. Ni ska få receptet!

IMG_0950

Goda smaker samsas i denna grymma pastarätt. Sonen mumsade glatt i sig currypastan med utvalda räkor utan chili på.

IMG_0956

Currypasta med räkor och salamismul

Mycket trevlig rätt med krämigt gräddig currytagliatelle, generöst med heta chili- och vitlöksräkor samt en frastopping bestående av salami, panko, koriander, vitlök och flingsalt.

2-3 portioner

Currypasta:

ca 250 g tagliatelle

1 msk smör

1 rågad tsk curry

1 tsk honung

0,5 grönsaksbuljongtärning

1 dl grädde

1 dl lätt crème fraîche

en skvätt citronsaft

lite pastavatten

Heta räkor:

ca 300 g (det är en generös mängd!) handskalade räkor (alltid godast)

10 cm purjolök

1 vitlöksklyfta

0,5-1 röd chili

paprikapulver

1-2 msk olivolja

Salamismul:

ca 25 g rökta salamiskivor

0,5 dl panko (asiatiskt ströbröd, finns på asiatiska hyllan)

0,5 vitlöksklyfta

0,5 kruka koriander (ta exempelvis persilja om du avskyr koriander)

flingsalt

Gör så här:

Koka pasta al dente i saltat vatten. Spara lite av kokvattnet.

Fräs smör, curry, honung och smulad tärning någon minut. Tillsätt grädde, fraiche och citron och låt koka ihop.

Blanda räkor med strimlad purjo, finhackad vitlök och chili, lite paprikapulver samt olja.

Stek salamin till chips i en het panna, passa att de inte bränns. Låt rinna av på hushållspapper men spara fettet i pannan.

Mixa salamin med panko, koriander, vitlök och en nypa salt till smulor.

Montering: 

Fräs räkorna hastigt ett par minuter i salamipannan, de ska bara bli varma och påfrästa, inte sega.

Blanda pastan med currysåsen, späd med lite pastavatten om det behövs för en krämig konsistens. Blanda med räkorna och toppa med salamismulet. Servera!

 


Postat i:Mat, Recept, Skaldjur

Pannkakor med röda linser

$
0
0

Sonen älskar pannkakor precis som många andra barn gör. För att göra dem lite matigare, nyttigare och mer mättande blandade jag ner rågsikt och röda linser i smeten och det gick verkligen hem.

IMG_0905

Linserna märks knappt! Ett bra sätt att lura ner nyttigheter helt enkelt. Nästa laddning pannkakor blir med grönkål, hur det går får ni se om receptet blir lyckat.

IMG_0908

Pannkakor med röda linser och rågsikt

Linser och rågsikt gör pannkakorna mer matiga och mättande men de märks knappt i vare sig smak eller konsistens. Går lika bra att servera som matpannkakor (fyllda med köttfärs eller skinkröra exempelvis) eller som sötare pannkakor med grädde och bär. Vill du koka linser enbart för den här laddningen så räkna ungefär med 0,75 dl råa linser och koka enligt förpackningens anvisningar utan salt.

6 dl mjölk

3 ägg

1 dl vetemjöl

1 dl rågsikt

1,5 dl kokta röda linser (avrunna)

ca 0,75 tsk salt

ca 50 g smör

Gör så här:

Vispa samman hälften av mjölken med ägg och mjöl till en klumpfri smet. Vispa ner resten av mjölken och saltet, låt svälla en stund innan linserna tillsätts. Smält hälften av smöret i stekpannan och häll ner det i smeten. Grädda tunna pannkakor på båda sidorna i smör, använd medel- el något högre värme. Vispa igenom smeten innan varje ny lagg så att linserna inte sjunker ner i botten.


Postat i:Bakverk & dessert, Pannkakor & våfflor, Recept

Köttfärslimpa med svampsås

$
0
0

Klassisk husman stod på menyn hos oss en söndag eftermiddag. ”För jä*la gott” blev betyget. Jo man tackar. :) Inte ofta jag gör köttfärslimpa, men den här godingen var värd att spara, saftig och god i sin enkelhet. Brukar du fylla din köttfärslimpa, och isåfall med vad? Just den här gången tyckte jag det var alldeles tillräckligt med såsen till.

Tråkiga mobilbilder får fortsättningsvis duga tyvärr. (Kamerasladden fortsätter vara spårlöst borta!). Bättre det än inget bloggande alls tänker jag.

IMG_0978

Godaste tillbehören tycker jag är lingonsylt, inlagd gurka och HP-sås. De sistnämnda gjorde intåg på tallriken efter att bilden togs.

Köttfärslimpa med svampsås

Klassisk, enkel husman när den är som bäst. Limpan är saftig och såsen gräddigt smakrik. En bra kombo!

3-4 portioner

Köttfärslimpa:

500 g nötfärs

0,75 dl ströbröd eller panko som jag använde

1,5 dl mjölk

1 ägg

1 mks köttfond

1 msk Kikkoman soja

ca 0,5 tsk salt

rikligt med nymalen svartpeppar och lite kryddpeppar

1 tsk oregano

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Jag använde vanlig ugnsvärme. Låt ströbröd, mjölk, ägg och kryddor svälla en stund. Blanda samman med färsen. Forma en avlång limpa på ett smort ugnsfat. Ställ in i ugnen, sänk värmen till 175 grader och grädda runt 30 min eller längre beroende på hur genomgräddad du vill ha den.

Svampsås

Gräddig, smakrik och enkel.

ca 300 g cahmpinjoner

1 msk smör

10 cm purjolök

1 dl grädde

1 dl lätt crème fraîche

1 svampbuljongtärning

1 msk Kikkoman soja

svartpeppar

Gör så här:

Skiva svampen och fräs den i torr kastrull tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och strimlad purjo, låt fräsa några minuter. Häll över grädde, fraiche, smulad tärning och soja och låt puttra ihop till en sås.

Servera köttfärslimpan i skivor tillsammans med svampsås och gärna kokt potatis, sallad, lingonsylt, inlagd gurka och HP-sås om du gillar det.

 


Postat i:Kött, Mat, Recept

Spaghetti Vongole med blåmusslor och persilja

$
0
0

Vi har blivit med matkasse!

Första receptet i Linas Inspirationskasse (ej sponsrat) är provlagat och det blev roligt nog en rätt som jag aldrig lagat tidigare. Helt perfekt, för det var det jag hoppades på! Men precis som jag trodde så vill jag ju in och tillföra mer smak till rätten, men det känns helt okej – för jag vet att jag är lite extra noga med att maten ska smaka mycket!

IMG_0987

Enkelt och gott! Jag har aldrig ätit pasta vongole innan och har inget att jämföra med. Men vi hade önskat ännu mer tryck i den goda såsen som också blev ganska tunn och gärna hamnade  i botten av tallriken. Tänk om pastan sugit upp den bättre! Det blir ju också mycket pasta i den här rätten och mindre protein, men så får det lov att vara ibland.

Man lär sig nya saker hela tiden: pyttesmå Vongolemusslor finns på burk och blåmusslor hittar man i frysdisken.

IMG_0989

Ni får receptet precis som det anges i receptfoldern som medkommer matkassen. Jag tipsar om vilka ändringar jag kommer göra nästa gång!

IMG_0998

Spaghetti Vongole med blåmusslor och persilja

God pastarätt med milda vitlökstoner. Servera gärna i en vid panna/skål så blir det lättare att fiska upp såsen (som lätt hamnar i botten) – där all smak sitter.

Tips! För att tillföra mer tryck och smak i rätten kommer jag nästa gång addera skivad chili, använda en hel kruka persilja och toppa rätten med flingsalt, rivet citronskal och kanske parmesan.

Ekologiskt odlade blåbusslor (förkokta, djupfrysta 800 g) ska vara tinade

360 g spaghetti

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

250 g körsbärstomater

0,5 kruka persilja

1 burk vongolemusslor (Le Vongole al Naturale från Caber) 130/65 g

1 dl grädde

2 krm salt

Tillbehör:

250 g broccoli

2 pressade vitlöksklyftor

salt och peppar

Gör så här:

Koka pastan al dente i saltat vatten. Halvera tomaterna, grovhacka persiljan. Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i olivolja några minuter. Tillsätt blåmusslor (inkl spad) och vongolemusslor (inkl spad). Låt sjuda under lock 3-4 minuter.

Blanda ner tomater, grädde och salt och låt sjuda ytterligare 2-3 minuter.

Skär broccolin i skivor på längden. Fräs tillsammans med vitlök i lite olivolja i en stekpanna. Salta och peppra.

Plocka bort och släng alla trasiga eller oöppnade blåmusslor.

Häll av pastan och blanda med musselsåsen och persilja. Servera med broccolin.


Postat i:Recept, Recept från Matkasse, Skaldjur

Hemlagade geléhallon

$
0
0

Säg hej till hemlagade geléhallon! Kanske något för alla hjärtans dag? Recept från Mia Öhrn.

IMG_1047

Det är inte svårt att göra egna geléhallon men det är lite kladdigt att hälla upp den sega massan i formarna.

IMG_1046

Geléhallon

Hemlagat godis som smakar hallon och inte aromer. Påminner om hemlagad marmelad. Konsistensen är seg och lite tuggig. En termometer behövs och gärna små silikonformar.

runt 30 st beroende på storlek

silikonformar + lite neutral olja

10 gelatinblad

200 g frysta hallon (100 g slät puré)

2,5 dl strösocker

knappt 1 dl vatten

0,5 dl vit sirap el glukossirap som jag använde

1 tsk citronsyra (bland kryddorna i mataffären)

strösocker att rulla i

Gör så här:

Smörj formarna med ett tunt lager olja. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Tina hallonen och passera dem genom en sil för att få bort kärnorna. Väg upp 100 g slät puré. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150°. Rör inte för mycket under tiden. Tillsätt hallonpurén, låt koka upp på nytt och koka till 125° på medelvärme. Rör om då och då. Dra kastrullen från värmen. Skaka av vattnet från gelatinbladen och rör ner dem och citronsyran i den varma massan i kastrullen. Låt svalna till ca 55° i rumstemperatur. Rör om ett par gånger under tiden. Fyll massan i formarna. Låt stå i rumstemperatur och stelna minst 3−4 timmar. El längre, mina blev liggandes en vecka innan jag hann ge dem uppmärksamhet igen. Lossa hjärtana ur formarna. Torka eventuellt bort överflödig olja och rulla dem sedan i strösocker.


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Recept

Glutenfritt grovbröd med gojibär

$
0
0

Ett av mina ”nyårslöften” var ju att baka mer glutenfritt bröd och efter ett mindre lyckat försök så har jag gjort en helomvändning och kan nu bjuda er på ett riktigt gott recept.

Vi välkomnar ett grovt glutenfritt bröd till receptsamlingen med gojibär och russin som innehåller generöst med fibrer och därmed håller ordning på magen. Ett bra sätt att börja dagen med, kanske i sällskap av avokado, citronsaft, olivolja, flingsalt och chiliflakes?

IMG_1103

Fibrex var nytt för mig inför det här receptet, kanske är det det för dig också. Det är alltså ett glutenfritt kostfiber som med sin höga vattenhållande förmåga gör bröd saftigare och förlänger hållbarheten. Det ger också bröd bättre struktur. (Kostar inte mycket och finns på glutenfria hyllan).

IMG_1105

Jag börjar bli bättre och bättre kompis med bovetemjöl, gillar du det? Tycker det har en sån märklig smak så jag blandar gärna upp det med annat mjöl, i dagens fall med majsmjöl.

Glutenfritt grovbröd med gojibär

Ingredienslistan kan kännas lång men det går bra att variera receptet och ersätta det man inte har hemma med liknande råvaror eller ta mer av det man faktisk har.

Brödet är godast att rosta tycker jag, så skiva upp det när det svalnat och frys in så är det lätt att ta fram vid behov till frukost. Det är ett ganska tungt men också ett saftigt och smakrikt bröd.

50 g jäst

7 dl ljummet vatten

2 dl solrosfrön

2 dl fibrex

2 dl majsmjöl

2 dl bovetemjöl

1,5 dl psylliumfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl hela linfrön

1 dl quinoaflingor (eller krossat bovete, boveteflingor, glutenfria havregryn…)

1 dl flytande honung

1 dl gojibär

1 dl russin

2 tsk fänkål (mortla dem)

1,5 tsk salt

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en kletig deg. Låt den jäsa i bunken under bakduk i ca 30 minuter.

Smörj en stor brödform (ca 2 liter) och bröa den med exempelvis vallmofrön, eller klä den med bakplåtspapper. Tryck ner degen i formen. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter i formen, under bakduk.

Sätt ugnen på 225°.

Strö över lite bovetemjöl och ställ in brödet längst ner i ugnen. Sänk temperaturen till 200° och grädda brödet i ca 60-70 minuter, (för mig tog det 70 min innan innertemperaturen mätte 98°).

Låt brödet svalna en stund i formen innan det vänds upp och ner på ett galler för att svalna helt under en bakduk.


Postat i:Bröd, Glutenfria bröd, Recept

Med smak av semla

$
0
0

Älskade semmeltider! Fastlagsbullar kan ju vara det godaste som finns, håller ni inte med? Tidigare år har jag provat på semmelmuffins, semmelkladdkaka och wienersemlor. Tänkte påminna er om dessa godbitar i det här inlägget. Snart kommer även årets recept på semlor upp, tidigare recept på semlor hittar du här och här. Svårt att veta vilket recept som är bäst när man aldrig gör dem samtidigt och kan jämföra rakt av. Jag gillar inte riktgt när semlorna blir för stora -man vill ju helst inte må illa efteråt – och inte heller för fluffiga semlor – då påminner de för mycket om bröd tycker jag. Smaken är som baken! Jag tar hellre en lite mindre, saftigare semla, fast det viktigaste är förstås att den verkligen smakar kardemumma. Är förstås ruggigt sugen även på en saffranssemla och semmelwrap i år men andra varianter av semla som vanilj- eller chokladsemla känns lite mindre intressant. Det är ju mandelmassan jag vill åt! Hur äter du din semla i år?

Muffinssemlor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Galet goda och mer snabblagade än semlor.

Semmelkladdisar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Kladdkaka och semla i ett.

Wienersemla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Snabbaste semlan på smördeg.


Postat i:Bakverk & dessert, Bullar, Muffins/cupcakes, Recept

Semlor

$
0
0

Efter att ha suktat, väntat tålmodigt och till sist gett efter för flera köpta konditorisemlor har jag följande att säga; det är bara att kavla upp ärmarna och baka egna. Jag har tröttnat på smaklösa fluffbullar med endast en svag hint av kardemumma, överflöd av smaklös grädde och alldeles för sötslirig mandelmassa med toner av aprikoskärnor.

IMG_1086

Nu blir det andra bullar! Receptet som i år fångade min uppmärksamhet kommer från Svt.se och det ger ca 16 st mindre, lite tyngre vetebullar. Mandelfyllningen är riktigt god och lite lyxigare än att bara använda köpt mandelmassa. Jag hade gärna mixat min egen på socker och mandlar men än så länge har jag ingen mixer som klarar av det jobbet.

IMG_1082

Semlor

En god semla är välgjord rakt igenom; varje del är god var för sig men magiska tillsammans. Bullarna är lite tyngre i konsistensen, som en klassisk vetebulle. Frys in bullar som inte äts samma dag och ta fram och tina vid behov. Gör exempelvis halv-sats av fyllningen om ni inte räknar med att göra av med allt på samma gång. (Den håller sig förstås bra i kylen några dagar också).

16-17 st mindre semlor

Vetedeg:

25 g jäst

2 dl sval mjölk (när det är kallare även inomhus så använder jag inte iskall mjölk direkt från kylen)

80 g strösocker (knappt 1 dl)

240 g vetemjöl (special) (ca 4 dl)

ca 0,5 msk grovmalen kardemumma (alltid godast med nystött)

140-180 g vetemjöl (1,5 -3 dl) (jag tycker det blir för mycket mjöl med 180 g)

0,5 tsk salt

80 g mjukt smör

1 ägg

Mandelfyllning:

400 g god mandelmassa (Odense)

50 g torrostad sötmandel

2 tsk vaniljsocker

ca 80 g mjölk (ca 0,75-1 dl mjölk)

1 msk mandellikör (kan uteslutas)

Grädde:

ca 500 g grädde (5 dl) eller efter eget behov

vaniljsocker

florosocker

Gör så här:

Blanda sval mjölk, jäst, socker, kardemumma och första delen av mjölet (240 g). Kör i maskin på låg hastighet i 5-10 minuter. Låt vila 20-30 minuter under duk. Ställ gärna på ett varmt ställe.

Tillsätt resten av ingredienserna till vetedegen (mjölet lite i taget) och kör på medelhastighet i ca 10 minuter eller tills degen börjar bli glansig och börjar släppa lite från kanterna. Men den bör kännas mjuk och aningen lös, annars riskerar du kompakta bullar. Låt vila i bunken under duk i 20-30 minuter.

Dela degen i 50 g bitar (16-17 st) och rulla runda bullar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Jäs under duk till dubbel storlek i ca 1,5 timme.

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme och grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter tills bullarna fått en gyllenbrun färg. (Vill man så kan man givetvis pensla bullarna med uppvispat ägg innan gräddningen).

Mixa mandeln till mandelfyllningen och mixa samman med riven mandelmassa och vaniljsocker. Tillsätt mjölken lite i taget tills du får en bredbar konsistens. Smaka ev av med mandellikör.

När bullarna svalnat, klipp el skär ut ett lock på dem. Gröp ev ur lite bulle och fyll hålet med mandelfyllning (30 g per bulle). Vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker om du föredrar det. Spritsa ut grädden (30 g) på bullarna och toppa med lock och pudra över generöst med florsocker. Servera direkt el förvara i kylen till servering.

 

 

 


Postat i:Bakverk & dessert, Bullar, Recept

Fänkålsrisotto med chimichurri och wilmaschnitzel

$
0
0

Andra rätten i Linas inspirationskasse (ej sponsrat!) blev fänkålsrisotto med chimichurri och wilmaschnitzel. En väldigt god middag och faktiskt även denna något helt nytt för oss. Extra kul förstås att laga mat när man slipper handla, tänka ut vad man ska laga och dessutom ser fram emot att få sätta tänderna i något helt nytt!

IMG_1027

Kryddstark chimichurri gör vi absolut igen till kött, hur gott och fräscht som helst. Nästa gång provar jag addera lite limeskal.

Just den här rätten är inte lika god dagen efter som samma dag, kan vara bra att veta! Inget för matlådan alltså. Risotton blir fastare i konsistensen och köttet är inte kul att äta kylskåpskallt med toppingen (och det blir ju knepigt att värma på om de inte ligger var för sig förstås).

IMG_1014

Trött på ”vanlig sallad”, prova att steka hjärtsallad – godare än vad man kanske tror och snyggt dessutom.

Torsdagslyx hemma hos oss! Skönt att få en paus från alla gräddiga såser vi annars äter :)

IMG_1026

Fänkålsrisotto med chimichurri och wilmaschnitzel

Att smaksätta risotton med fänkål ger en mild men ändå spännande ton och tuggmotstånd. Wilmaschnitzel är den möraste styckningsdetaljen på en kalkon. Den görs på låret och är därför smakrik och saftig. Chimichurri är som en kryddstark sås som ofta också används som glaze eller marinad till grillat kött. Det piffar verkligen till vilken köttbit som helst, den gör vi definitivt fler gånger! Att steka hjärtsallad är godare än vad det låter, prova! Blir verkligen något annat än den klassiska salladen till middagen.

Fänkålsrisotto:

1 liter vatten

2 kycklingbuljongtärningar (jag tog grönsaks)

2 msk vitvinsvinäger (jag tog vit balsamvinäger)

1 gul lök

1 fänkål

2 vitlöksklyftor

3 dl risottoris

70 g riven parmesan

Scnitzel med chimicurri:

ca 600 g wilmaschnitzel av kalkon (se frysdisken)

0,5 kruka persilja

1 schalottenlök

0,5 röd chili

3/4 ask fryst koriander

1 msk olivolja

2 tsk vitvinsvinäger (jag tog vit balsamvinäger)

1 krm salt

Stekt sallad:

2 hjärtsallad

olivolja

salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på225 grader vanlig ugnsvärme.

Koka upp 1 liter vatten med buljong och vinäger. Ställ åt sidan. Finhacka lök, fänkål och vitlök och fräs tillsammans med riset i olivolja några minuter.

Späd riset med buljongen, lite i taget tills det kokat in. Fortsätt tills buljongen är slut el riset känns mjukt, rör då och då. Vänd ner parmesanosten, smaka av ed salt och peppar om det behövs.

Stek schnitzeln i olivolja i en het panna på båda sidorna tills den får vacker färg (2-3 minuter). Salta och peppra. (Jag smaksatte även med chiliflakes). Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i ugnen i 12-15 minuter eller tills den är genomstekt. Låt vila en stund och skär i skivor.

Finhacka persilja, lök och chili. Blanda med koriander, olja, vinäger och salt. Toppa köttet med chimichurrin.

Halvera hjärtsallad på längden och stek halvorna i olivolja med snittytan nedåt. (Jag stekte båda sidorna).

Salta och peppra.

Servera risotton med köttet, chimichurron och den stekta salladen.


Postat i:Kyckling, Mat, Recept, Recept från Matkasse

Raw morotsbar

$
0
0

Efter många semlor är det dags att inta lite hälsosammare sweets så nu har jag gjort en raw food morotskaka. Riktigt saftig och med mycket smak, hoppas ni gillar! Vill du ha den lite mindre söt så dra ner på dadlarna.

IMG_1116

IMG_1118

Raw morotsbar

Saftig, söt, kryddig och en godbit som ska ätas direkt ur kylen.

Jag utgick från receptet i en av mina böcker men jag adderade de tre sista ingredienserna från skafferiet för att ”torka” upp smeten lite som självklart blir saftigt blöt av morötterna. Vill du så kan du ersätta dessa med annat som du gillar!

2 dl valnötter

1 dl riven kokos

1 msk malen kanel

1 tsk malen ingefära

o,5 tsk nystött kardemumma

1 krm salt

200 g  färska urkärnade dadlar (18 st) Eventuellt färre för mindre söt smak

200 g skalad och finriven morot (ca 2 st medelstora)

1 dl havregryn

0,5 dl hampafrön

0,5 dl mandelmjöl

Solrosfrön, pumpakärnor och gojibär till toppen

Gör så här:

Mixa nötter med kryddor och kokos. Mixa ner dadlarna. Blanda ner morötterna och ”torka upp” smeten lite med havre, hampa och mandelmjöl. Tryck ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper och toppa ytan med frön och gojibär. Kyl tills det är dags att fika. Servera i små bars. Jag är osäker på hur lång hållbarheten är då det är färskriven morot i smeten, men räkna med flera dagar.

 


Postat i:Nyttigt/Hälsosamt, Recept

Grönkålspannkakor

$
0
0

Lovade ju er receptet på grönkålspannkakorna tidigare – om de blev lyckade – och det blev de!

Jag älskar att labba med olika typer av pannkakor, så tacksamt och gott mellanmål.

IMG_1008

Det är jättegott att servera hemkokt (lättsockrad) lingonsylt blandat med grekisk yoghurt till de här gröna pannkakorna. Toppa med några extra lingon – det blir väldigt gott ihop med grönkålen.

IMG_1010

Grönkålspannkakor

Rågmjöl och grönkål gör dessa pannkakor extra matiga och dessutom lite hälsosammare. De har jättegod smak och jag tycker de passar lika bra som matpannkakor som söta pannkakor.

200 g fryst grönkål

6 dl mjölk

1,5 dl vetemjöl

1 dl rågmjöl

4 ägg

1 tsk honung/agavesirap/lönnsirap/socker

0,75 tsk salt

25 g smör + smör att steka i

Gör så här:

Vispa samman hälften av mjölken med ägg och mjöl till en klumpfri smet. Vispa ner resten av mjölken, saltet och sötningen. Tina grönkålen och låt den rinna av i en finmaskig sil. Vispa ner grönkålen och låt den ganska tjocka smeten svälla en stund. Smält ca 25 g smör i stekpannan och häll ner det i smeten. Grädda tunna pannkakor på båda sidorna i smör, när det behövs, använd medel- el något högre värme. Vispa igenom smeten innan varje ny lagg så att grönkålen inte sjunker ner i botten.

 


Postat i:Bakverk & dessert, Pannkakor & våfflor, Recept

Nutelladagen

$
0
0

God morgon! Tänkte tipsa om att det är Nutelladagen imorgon den 5:e. Gillar du Nutella lika mycket som jag gör så har vi ju en vettig anledning imorgon att äta direkt ur burken, eller hur. Inget att skämmas för ;) Det var nog min favoritsynd som liten (ja även idag faktiskt, vem försöker jag lura..?).

Vill du baka med Nutella? Sök på Nutella i sökrutan uppe till höger så får du upp ca 10 underbara recept som innehåller den goda choklad- och hasselnötskrämen. Allt från fyllda cookies och muffins till mousse, pannacotta och kladdkaka.

Själv ska jag nog äta våfflor på lördag morgon med Nutella, jordgubbar och vispad vaniljgrädde. Tror det kan gå hem hos vårt besök som kommer då. Längtar redan!

Vi hörs i helgen bloggvänner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nutellapannacotta!


Postat i:Bakverk & dessert, Recept

Italiensk bondsoppa med parmesan, olivolja och basilika

$
0
0

Ännu en recept från Linas Inspirationskasse (ej sponsrat!).

Det var gott med vegetarisk soppa en kväll när vi alla tre hostade ikapp och stormen yrde utanför fönstren.

IMG_1138

Stjälkselleri är inget jag brukar ha i soppa, (mer i grytor) men de ger god smak och gott tugg! Nästa gång jag gör den här soppan, för det blir definitivt igen (när vi vill äta magert, billigt och gott!), så ska jag tillsätta palsternacka och rotselleri som är sprängfyllda med smak. Och kanske oliver. Vill du inte ha soppan vegetarisk så addera lite heta korvslantar!

IMG_1139

Självklart hade vi ju smör och massor av ost på bröden också!

IMG_1143

Jag skriver ut receptet till er ungefär som det står i recepthäftet men ni ska samtidigt få mina tips på hur jag nästa gång gör rätten ändå godare!

Italiensk bondsoppa med lagrad Grana Padana, olivolja och färsk basilika

Smakrik och enkel vardagssoppa som verkligen får ett lyft av god ost och färsk basilika. Servera gärna varmt bröd till, det höjer också hela upplevelsen.

Tips! Nästa gång tillsätter jag även palsternacka och rotselleri till soppan då det är rotfrukter med mycket smak i. Kanske även oliver? Jag tyckte inte det här räckte till mer än 3 portioner så öka på mängderna om ni är rädda för att maten inte skall räcka till alla vid middagsbordet. (Ska erkänna att jag var sugen på att tillsätta grädde i soppan men jag är glad att jag inte gjorde det, det hade inte riktigt passat).

3-4 portioner

250 g morötter

200 g stjälkselleri

1 gul lök

4 tomater

3 vitlöksklyftor

0,5 röd chili

1 dl vitt matlagningsvin

7 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

3/4 tsk salt

1 förpackning stora vita bönor (sköljda och avrunna)

salt och peppar

50 g färsk basilika (ta en stor kruka istället!)

100 g Grana Padana el Parmesan

olivolja

Gör så här:

Skala och slanta morötterna och selleri i ca 0,5-1 cm breda bitar. Skiva el grovhacka löken och finhacka vitlöken samt chilin. Tärna tomaterna.

Fräs morot, selleri, lök och vitlök några minuter i olivolja (3 msk). Tillsätt tomater och chili och sedan vatten, buljongtärningar, salt och vin och låt puttra i 10-15 minuter eller tills morötterna är mjuka. Tillsätt bönorna och smaka av soppan med salt och peppar.

Servera soppan med riven ost, grovhackad basilika och lite olivolja och gärna varmt bröd. Bakeoff ciabatta duger riktigt bra och hinner bli klart i ugnen medan soppan puttrar.

 


Postat i:Mat, Recept, Soppa, Vegetariskt

Rostbröd

$
0
0

Jag är (tyvärr) inne i en period igen när jag inte kan låta bli bröd. Det går bara inte. Speciellt inte rostat bröd, så därför bakade jag egen en söndag förmiddag. Och för att det skulle kännas liiiite bättre så adderade jag vetegroddar för att få det lite grövre. Resultatet blev magiskt, ni borde prova själva!

IMG_1092

Ni kanske vet det redan men mitt favoritpålägg på rostbröd är antingen smör, ost och apelsinmarmelad eller smör, ost (mycket hårdost el brie), honung, valnötter och persilja. Har du inte provat den kombon än så har du missat något. Lika gott på surdegsbröd som rostat bröd eller grovt bröd med frön i.

IMG_1098

Röstbröd med vetegroddar

Jag räknade med att få ut två limpor men i slutändan blev det ett högt bröd och det är jag glad för, för vem vill ha en liten macka. Det är inte bara luftigt utan samtidigt ett lagom tungt och härligt tuggigt bröd som också skulle fungera utmärkt till att suga upp god sås från ett långkok. Tänk att doppa det i lite olivolja och flingsalt, som på restaurang, mums! Förstås helt underbart att rosta också.

1 högt bröd (brödform krävs)

50 g jäst

5 dl ljummet vatten

1,75 msk flingsalt (el ca 1,5 tsk salt?)

1,5 msk honung

1 dl olivolja

1 dl vetegroddar

ca 11 dl vetemjöl special

smör och sesamfrön samt vallmofrön till formen

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, honung, olja, groddar och lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin under ca 10 minuter. Degen ska vara ganska lös och kladdig. Låt den jäsa i bunken under duk till dubbel storlek, ca 1 timme.

Smörj en stor brödform med smör och ”mjöla” den med frön. Stjälp ner den kladdiga degen i formen, strö över frön. Låt jäsa ca 30 minuter under duk.

Sätt ugnen på 200° varmluft eller 225° vanlig ugnsvärme. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter (98° innertemperatur).

 

 


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Päron & After Eight paj

$
0
0

Den här godingen måste ni prova om ni gillar päron med mintchoklad. Mums säger jag bara! En riktig treat till helgen.

Receptet jag inspirerades av hittade jag i min favoritpaj-bok, Smulpajer av Elisabeth Johansson.

IMG_1148

Päron & After eight paj

Söta päron möter mintchoklad och frasiga smulor. Det blir inte bättre än så. Servera gärna pajen ljummen med vaniljglass!

1 stor burk konserverade päron (460 g avrunnen vikt)

ca 15 After Eight mintchokladplattor (1 litet paket räcker)

100 g kallt smör

2 dl vetemjöl

0,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

(50-75 g mörk hackad choklad) kan uteslutas

Vaniljglass till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Tärna smöret och mixa till smuldeg med mjöl, socker och vanilj. Tillsätt eventuellt hackad choklad. Låt päronen rinna av och dela stora päron i lite mindre bitar (spelar ingen roll hur stora de är) så att frukten täcker botten på en pajform (ca 20 cm i diameter).

Fördela ca 10 mintchokladplattor över päronen och smula över hälften av degen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut pajen och toppa med ytterligare 5 plattor choklad (du kan dela dem lite) och toppa med resten av smulorna. Grädda pajen klar i 10-15 min eller tills smulorna fått vacker färg.

Servera gärna ljummen med vaniljglass.


Postat i:Bakverk & dessert, Pajer, Recept

Kärleksmumsar

$
0
0

Glad alla hjärtans dag! Hur firar ni idag? Som fotbollsfru är jag van att vara övergiven just den här dagen. Är det inte träningsläger utomlands så är det minsann bortamatch (jodå, trots att det är söndag, trots det bara är försäsong, och trots att det är alla hjärtans dag). Låter jag bitter? Lite i smyg blir man ju faktiskt det till sist…även om man kan fira kärlekens dag alla dagar om året :) Jag har iaf tänkt bjuda karln på scones ikväll när han kommer hem och lägga fram lite praliner och en liten present. Lilleman och jag får mysa på tuman hand hela dagen med extra mycket pussar och kramar! Kanske mumsar vi på en gino tillsammans. Och på tal om det har jag världens godaste variant på bloggen, den hittar du här; gino med ingefära och mandelmassa.

Vad passar bättre än kärleksmums på alla hjärtans dag? Vi hade fikagäster igår som fick utvärdera dagens recept. Jag ”måste” ju alltid labba när jag bakar och delade kakan på hälften och serverade med två sorters glasyr. En klassisk florsockerglasyr med espresso samt en ny variant med Nutella och espresso. Vilken som var godast? De är ganska olika, men vi var nog överens om att klassikern ändå är bäst. Igenkänningsfaktor och nostalgi kan vara viktigt ibland.

IMG_1272

På bilden under ser du den klassiska mumsen till vänster och den med Nutellaglaze til höger. Den sistnämnda är lite krämigare i konsistensen. Båda är goda, men måste jag välja så säger jag ; kör på klassikern!

IMG_1278

Tips! Variera dig och baka ut kärleksmums i en rund springform eller hjärtformad pajform så blir det en lyxig tårta eller varför inte som cupcakes! Går du inte igång på kokos så välj riven vit choklad på toppen istället. Vill du addera lite färg så prova rosa strössel eller färga kokos med röd karamellfärg i en påse. Ett annat tips är att smula rosépeppar mellan händerna och ta vara på de pyttesmå ”rosenbladen” som är superfina att garnera med! Hallon, jordgubbar, lingon, röda vinbär är ju lika fint som gott och har precis rätt färgkod dagen till ära.

IMG_1275

Saftig chokladbotten är viktigt. Jag adderar hackad choklad för att ge det där lilla extra!

Jag har bakat varianter av kärleksmums tidigare på bloggen. Jag länkar till recepten:

Kärleksmums/mockarutor/snoddas (ett ganska klassiskt recept)

Chokladrutor med choklad och kaffeglasyr (tyngre botten med en tryffelliknade kaffekräm på toppen)

Kaffenougat mums (Saftig chokladbotten med en galet god kaffenougatganache på toppen)

Kärleksmums/mockarutor/snoddas

Som vanligt när jag bakar så strävar jag efter perfekt resultat och i det här fallet är det en saftig och chokladig botten samt generöst med glasyr som smakar kaffe och inte bara sliskigt. Håller du med mig så är det bara att kavla upp ärmarna och börja baka!

Välj en av glasyrerna till den här satsen, jag ger dig två goda alternativ att välja mellan; den klassiska och en krämig variant med Nutella.

Botten:

100 g smör

2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 dl gräddmjölk (lika delar grädde och mjölk)

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

75 g hackad ljus eller mörk choklad (jag blandade)

Klassisk florsockerglasyr med kaffe:

75 g smör

ca 4 dl florsocker

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

4 msk espresso

knappt 2 tsk espressopulver (= 1 rör Nescafé espressopulver)

en liten nypa salt

ELLER (välj EN av alternativen)

Nutellaglaze med kaffe:

120 ml grädde

100 g mörk choklad (ca 56 %)

150 g Nutella

minst knappt 2 tsk espressopulver (= 1 rör Nescafé espressopulver) eller mer efter smak

en liten nypa salt

Garnering:

Riven kokos eller riven vit choklad

Gör så här:

Botten: Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta dem gärna. Vänd samman samtliga ingredienser försiktigt och bred ut smeten i en liten ugnsform (ca 25 x 20 cm) klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills ytan stannat och en provsticka kommer upp torr. Låt kallna under en bakduk.

Florsockerglasyr: Smält smöret och blanda ner resten av ingredienserna till en trögflytande glasyr. Smaka av mängden kaffe. (Jag använder även espressopulver för att slippa blöta ner glasyren med flytande kaffe som i sin tur bara kräver mer florsocker vilket ger en sötare glasyr). Bred över kakan och toppa med kokos. Ställ kallt att stelna. Går bra att frysa in.

Nutellaglaze: Koka upp grädden och låt hackad choklad samt Nutella, kaffe och salt smälta ner under omrörning. Bred över kakan och toppa med kokos. Ställ kallt så den sätter sig lite. Den här glazen blir lite krämigare i konsistensen än florsockerglasyren. Går bra att frysa in.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Mjuka kakor, Recept

Laxgratäng

$
0
0

Dagens goda middag (som jag tycker du ska prova redan i helgen!) hittade jag inspiration till inne på Matplatsen, en blogg jag ganska ofta kikar in hos. Precis som jag så verkar bloggerskan gilla ”såsiga” rätter.

IMG_1333

Det är inte alls dumt att ostgratinera lax!

IMG_1336

Det blir inte bättre än så här; färsk lax, spenat och tomater i en smarrig så med toner av vitlök, chili och citron. Gött mos är lyxigt tillbehör.

IMG_1337

Laxgratäng

Färsk lax, en god sås, lite grönsaker och gott smörigt mos så är middagen i hamn. Såsen är nog lätt att sätta sin egen prägel på, så pimpa efter behag. Kanske purjolök, soltorkad tomat och oliver blir gott i också?

4 portionsbitar färsk lax (alltid godast!)

1 påse färsk babyspenat (65 g)

1 näve cocktailtomater

1 vitlöksklyfta + en klick smör

3 dl grädde

1 dl lätt créme fraîche

0,5 dl vitt vin

0,5 grönsaks- eller fiskbuljongtärning

ca 0,5 tsk salt

lite nyriven muskotnöt efter smak

svartpeppar, chiliflakes

skal av 0,5 citron

2 dl riven parmesanost eller västerbottenost (exempelvis)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält en klick smör i en kastrull och fräs finhackad vitlök lite försiktigt utan att det tar färg. (Det går också att pressa ner vitlöken direkt i såsen men det ger en lite fränare smak). Tillsätt grädde, fraiche, vin och kryddor och låt puttra ihop till en god sås under några minuter. Smaka av.

Sprid ut spenaten i en ugnsform och lägg laxbitarna ovanpå. Häll över såsen, toppa med osten och strö ut tomaterna runt om. Grädda i ca 15 minuter (det kan gå fortare också) eller tills laxen precis är klar.

Servera gärna med gott potatismos och en god sallad.


Postat i:Fisk, Mat, Recept

Chokladpaj

$
0
0

En riktigt god chokladpaj har jag länge velat komma över. Nu tror jag faktisk att jag hittat den! Men jag ska faktisk fortsätta söka efter fler goda recept på chokladpaj, för det är ju perfekt när man är chokladsugen, men inte vill ha klassikerna som kladdkaka, brownie eller muffins. När jag söker efter recept på nätet så söker jag ofta på bilder och så spanar jag in de bilder som ser extra yammey ut och jämför dem med varandra innan jag tar beslut att provlaga någon variant av det. Väljer du alltid recept från samma säkra källor eller vågar du prova hejvilt från cyberspace?

Receptet har jag knyckt från en blogg som heter Tjejen med choklad i.

IMG_1215

Ni får ursäkta den hastigt tagna bilden (stressad situation!), jag ska ta bättre bilder nästa gång jag lagar den. Den kommer ju inte alls till sin rätt här. Jag gjorde också två fel när jag lagade pajen; jag vispade ägg och socker för mycket och gräddade pajen lite för varmt. Det är nog därför den krackelerade lite på ytan och blev lite ojämn.

IMG_1212

Chokladpaj

Frasig botten, fast och chokladig fyllning toppad med en mörk ganache. Ja reslutatet blir ju en magisk chokladpaj i tre goda lager. Låt den gärna stå framme en stund innan servering, så att den inte servas direkt ur kylen – så kommer smakerna fram bäst.

Perfekt att servera på buffé då den är lätt att skära i snygga bitar.

1 paj

Pajbotten:
100 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 msk socker
1 äggula

Fyllning:
100 g mörk choklad 70 %
75 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk creme fraiche

Ganache:
100 g mörk choklad 70 %
1 dl vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Blanda ihop tärnat smör, mjöl, kakao och socker till en smulig massa. Tillsätt äggulan och blanda till en deg. Kavla eller tryck ut ut degen i en smord pajform eller springform (med fastspänt bakplåtspapper). Jag skippade att göra kant, gör som du känner för. Låt stå kallt i cirka 30 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda i 10 minuter.

Hacka chokladen till fyllningen och smält tillsammans med smör över vattenbad el försiktigt i en kastrull. Vispa ihop ägg och socker. Sikta i kakao och tillsätt sirap och creme fraiche. Rör i chokladsmöret. Häll smeten i pajskalet och grädda i cirka 30 minuter i 150 grader. Låt pajen kallna.

Hacka chokladen till glasyren. Koka upp grädden och häll den över chokladen, rör tills det har smält. Häll glasyren över pajen och låt stelna i kylen några timmar, gärna över natten.

Garnera gärna pajen med smält choklad eller toppa den med riven eller hyvlad vit, ljus och mörk choklad. Servera med vispad vaniljgrädde.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Pajer, Recept

Kryddig thaisoppa

$
0
0

Tycker inte ni också att soppor smakar extra bra den här årstiden? Jag älskar soppor just nu och blev så glad när jag kom över dagens thaisoppa i tidningen Bagaren och Kocken som svärmor hade med sig hit.

IMG_1350

Kyckling, nudlar samt grönsaker i kokosmjölksoppa med de rätta thaismakerna!

IMG_1351

Kryddig thaisoppa

En soppa med goda och kryddiga thaismaker och skönt sting. Även god i matlådan eftersom smakerna sätter sig ändå mer över natten. Spana efter de lite mer speciella ingredienserna i kylmontern bland frukt och grönt och passa på att laga mer thaimat samma vecka!

Tips! 1. Riv ingefäran längs med sidorna på roten så går det mycket lättare.

2. Vill du ha en fetare soppa så ersätt lite av buljongen med kokosmjölk, men minska             för den delen inte på antalet tärningar.

4 portioner

två skvättar jordnötsolja eller annan valfri olja

400 g kyckling

1 stjälk citrongräs (1 msk hackad)

2 msk färskriven ingefära (stor som en tjock tumme ungefär)

1 vitlöksklyfta

1-2 röda chilifrukter (jag tog en för lagom het styrka)

3-4 kafirlimeblad

1 rågad krm gurkmeja

1 burk fullfet kokosmjölk (400 g)

7,5-10 dl stark hönsbuljong (2-3 tärningar)

1 msk fisksås

4 salladslökar

125-150 g sugarsnaps

2 morötter eller 1 sötpotatis

saft av 0,5-1 lime

1 kruka färsk koriander

250-300 g valfria nudlar (jag tog ägg- och durumnudlar)

Gör så här:

Strimla kycklingen och stek den hastigt i en stekpanna i lite olja. Ställ åt sidan.

Finhacka bankad citrongräs, vitlök och urkärnad chili och finriv ingefäran. Fräs några minuter i olja tillsammans med kafirlimeblad och gurkmeja. Häll på kokosmjölk och den mindre mängden buljong, samt fisksås och låt puttra i ca 10 minuter. Strimla salladslökarna, slanta morötterna (eller sötpotatisen) och häll ner i soppan tillsammans med kyckling och sockerärtor. Låt koka några minuter medan du förbereder nudlarna (efter förpackningens anvisningar) i en egen kastrull. Smaka av soppa med lime och mer buljong om du önskar. Häll upp nudlar i skålar och toppa med soppan. Glöm inte hacka över generöst med koriander. Blir det mat över? Blanda ner nudlarna i soppan och låt det dra till sig över natten så har du en gryta till matlådan. Och har du buljong över så passa på att hälla i den nu.


Postat i:Kyckling, Mat, Recept, Soppa
Viewing all 1114 articles
Browse latest View live