Quantcast
Channel: Recept – en smaksak
Viewing all 1114 articles
Browse latest View live

Godaste chiapuddingen

$
0
0

God morgon vänner! Jag lovade en trogen läsare lite nyttigare inlägg här mellan alla feta bakverk så vi börjar med ett supergott frukost- eller mellisförslag.

Det finns nog lika många varianter på den här populära puddingen som det finns hälsonördar. Så varför inte ytterligare en. Kanske min krämigaste och godaste någonsin?

Chiapudding på mjölk, yoghurt och kokosmjölk som bas (i olika kombinationer) har jag provat tidigare, med olika smaksättningar som vanilj, kanel, kardemumma, saffran, bär, honung, lönnsirap och kakao.  Smoothie som bas är ett annat hett tips. Men hörni, kvarg och äppelmust är en riktigt het kombo! Hur ser din favorit ut?

IMG_1403

Synd att jag inte grävde ner skeden här så ni fick se den krämiga och fasta konsistensen.

På toppen lite crunch i form av pumpafrön, solroskärnor, hampafrön, torkade blåbär och torkade tranbär. Jag gillar de sistnämnda från ICA:s sortiment då de är fria från tillsatt socker. Perfekt godis för lillkillen också.

IMG_1404

OBS! Chiafrön är nyttiga på en rad olika sätt men den rekommenderade dagliga dosen är inte mer än ca 15 g vilket motsvarar en dryg matsked ungefär. (Om de blötläggs och mixas sägs vi kunna äta lite mera). Men var gärna lite varsam på alla recept som florerar därute där 3 msk per portion och chiapudding inte alls är ovanligt. Hälsofördelarna blir inte bättre bara för att man överdoserar. En bieffekt kan vara förstoppning. Mitt tips för att få till den där tjocka puddingkonsistensen är att ha något krämigt som bas – som kvarg eller tjock yoghurt – som redan är fylliga i konsistensen – samt att röra eller mixa puddingen en liten stund innan den ställs kallt att tjockna, så att fröna hinner börja binda ingredienserna lite. (Annars riskerar man att fröna lägger sig på botten, speciellt om man använder en lös vätska som bas). Man kan ju också dryga ut med lite linfrön om man vill göra en större portion.

IMG_1418

Chiapudding på kvarg, äppelmust och ananaskross

Äppelmust eller ren 100 % äppeljuice ger jättegod smak och försiktig sötma till puddingen. Den tar även bort den lite sträva/kärva konsistensen från kvargen. En grym smaksättare i chiapudding helt enkelt! Ananaskross är inte heller tokigt i, ger en saftig konsistens.

1 portion

1 dl naturell kvarg (valfri fetthalt)

0,5 dl äppelmust

0,5 dl ananskross

knappt 1,5 msk chiafrön

Serveringsförslag: frukt, bär, nötter, keso, frön, granola

Gör så här:

Mixa samman kvarg och must till en slät konsistens. Blanda ner kross och frön. Blanda en stund innan du häller upp i en burk med lock. Ställ i kylen över natten så har du dundergod frukost, redo att toppas med dina favorittillbehör!


Postat i:Frulle, brunch & mellis, Nyttigt/Hälsosamt, Recept

Skogaholmslimpa

$
0
0

Dagens goda recept på Skogaholmslimpa (eller luftig sirapslimpa) hittade jag på bloggen Fridas bakblogg. Mysig bakblogg med en hel del inspirerande recept som jag kikar in på lite nu och då.

Blev så sugen på att baka ett riktigt luftigt och sött helgbröd som jag kunde bjuda våra fikagäster på. Det blev verkligen uppskattat, så pass att jag skickade med dem en påse brödskivor hem. Pappan i familjen måste ju också få provsmaka! (Våra killar var iväg på bortamatch när vi sågs). Sådana små överraskningar bjussar jag gärna på och hungriga fotbollskillar brukar sällan tacka nej efter match!

Åh, älskade sol – tänk vad mycket piggare och gladare man blir när den visar upp sig en hel dag!

IMG_1435

Mina bröd blev lite luftigare i konsistensen än köpe-limporna. Men så arbetade jag degen väl också. Genom att baka själv så förkortas ju också ingredienslistan väsentligt från konstigheter.

IMG_1444

Söta i smaken och goda nygräddade med kall mjölk. Mums!

Några dagar efter gräddningen är de ju toppen att skicka ner i brödrosten för en riktigt frasig macka.

IMG_1450

Skogaholmslimpa

Tydligen ett recept som Skogaholm själva gav ut till hemmabagare för många många år sedan. Det här blir två ljusa, luftiga och ganska söta limpor. Enkla att göra är de också!

2 limpor

3,5 dl ljummet vatten

50 g jäst

2 tsk salt

20 g mjukt/smält smör

1 dl ljus sirap

6 dl vetemjöl (special)

4 dl rågsikt

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna, mjölet lite i taget och arbeta degen smidig och spänstig, gärna i maskin under ca 5-10 minuter. (Det går bra att knåda för hand också). Låt degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela degen i två delar. Forma degbitarna till två avlånga limpor och lägg dem på en plåt kläd med bakplåtspapper. Jäs under duk i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 250° vanlig ugnsvärme. Sätt in limporna i ugnen och kasta in lite vatten på botten av ugnen innan du stänger luckan. Grädda i ca 5 minuter, sänk värmen till 200° och grädda ytterligare 20-25 minuter eller tills innertemperaturen mäter 98°. Låt svalna helt på brödgaller innan brödet skivas upp.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Silkeslen avokadosmoothie

$
0
0

God kväll! Mycket jobb den här veckan så bloggen har helt enkelt blivit lite bortglömd. Men jag har lite inlägg på gång så snart är jag back on track.

Nu ska ni få receptet på en silkeslen, mild och mjuk avokadosmoothie. Piffa upp den med färsk mynta eller riven ingefära eller njut den precis som den är.

IMG_1458

Mixa följande för ett glas: 1 mogen avokado, saften av 0,5 lime, 1,5 dl mjölk och 0,5 dl äppelmust. Vill du ha den väl kyld så tillsätt lite krossad is!

IMG_1456

Varför ska man då äta avokado? Jo det är proppat med fibrer, folsyra, vitamin C, A, B och magnesium. Omega 3 fettsyrorna sägs förhindra rynkor och förbättra hjärnkapaciteten. Den höga kaliumhalten är bra för blodtrycket och musklerna. – För att bara nämna några bra delar med denna superfrukt!


Postat i:Nyttigt/Hälsosamt, Recept, Smoothies & shakes

Lyxig kladdkaka

$
0
0

Måste bara kika in här och göra helgen ändå lite godare med ett ljuvligt recept på en älskad klassiker.

Frysen ekar nämligen tomt av bakverk så nu ska jag sakta men säkert börja fylla upp den igen med lite nya recept. Dels får vi gäster under mars månad och dels fyller ju vilden i huset 2 år!

Först ut en lyxig, hög och helt ljuvlig kladdkaka. Receptet är inspirerat från den mysiga bloggen http://www.fikastunder.se men min variant innehåller även farinsocker, mer salt och mer av det goda; choklad!

IMG_1567

Kladdkaka är väl det svenskar bakar mest tror jag. Därför passar det ju extra bra att ha många recept i sin samling att variera sig med. :)

Jag var tvungen att provsmaka den här medan den fortfarande var ljummen och då var den riktigt kletig i konsistensen. På bilderna har den stått ute i kylan på balkongen ett dygn och fått den här magiskt sega, mjukkladdiga krämigheten. Älskar också chokladknapparna som ger lite bitighet till kakan. Aaaaaaah!

IMG_1579

Lyxig kladdkaka

Den här kladdkakan är alla chokladfantasters dröm. Jag serverar den helst efter några timmar i kylen, då är konsitsensen seg, chokladigt krämig och ger dessutom lite tuggmotstånd av chokladknapparna. Den är extra lyxig då den innehåller både smält mörk choklad och chokladknappar. Den blir lite högre än en klassisk kladdkaka och passar utmärkt att servera som en enkel tårta – med massa bär, glasskulor, vispad grädde, hyvlad choklad, krossade malteser eller hackad daim på toppen.

200 g mjukt smör

4 ägg

3 dl strösocker

1 dl mjukt farinsocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2 krm salt

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

100 g mörk choklad, 70 %

1,5 dl mörka chokladknappar 56 % (eller ca 100 g mörk hackad choklad)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Vispa smör, socker, farin, vanilj och salt krämigt några minuter. Vispa ner äggen ett i taget, vispa bara tills det är väl blandat. Smält 100 g mörk choklad och vänd ner i smeten. Sikta ner vetemjöl, kakao och bakpulver. Blanda sist ner chokladknapparna. Kläm fast bakplåtspapper i botten av en springform, 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ytan ska kännas stabil men fortfarande röra sig lite i sidled när man skakar formen. Den sätter sig efter några timmar i kylen. Vill du servera den kladdig så skippa kylmomentet och hugg in några timmar efter gräddningen.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Recept

Rödbetspizza med blomkålsbotten

$
0
0

Testade att göra en glutenfri pizzabotten med blomkål sist vi var pizzasugna. Receptet hittade jag i Hemköps tidning hemlagat. Eftersom mitt getost-sug aldrig ger med sig så fick det bli en enkel topping med just getost, rödbeta, fetaost och honung. Mycket smarrigt – även på en helt vanlig pizzabotten förstås.

IMG_1512

Så här ser min förgräddade blomkålsbotten ut.

Och så här ser den färdiga pizzan ut.

IMG_1513

Till en stor pizza (halva blomkålsdegen) gjorde jag en getostkräm på 100 g mjuk getost, 1 rågad msk crème fraîche och 1 msk olivolja. Det bredde jag över den förgräddade botten. Detta toppade jag med en stor rå rödbeta som jag strimlat tunt med min grönsakssvarv. Pizzan gräddades i ca 8 minuter och toppades sedan med smulad fetaost, honung och rosmarin. Inte lika flottigt som en vanlig pizza men fortfarande gott värre!

IMG_1516

Pizza – blomkålsbotten

En glutenfri botten med mixad blomkål som bas. Den blir förvånansvärt god och håller ihop tillräckligt bra om man vill äta med händerna. Men den är inte brödigt seg eller krispig på samma sätt som en traditionell mjölbotten är. Den kräver ingen jäsning men däremot en förgräddning på 30 minuter i ugnen, innan toppingen läggs på. Var beredd på att köket luktar fis under tillagningen! :)

4 små el 2 stora pizzor

600 g blomkål

3 ägg

1 rågad dl finriven parmesan (eller annan ost)

100 g mandelmjöl

2 tsk flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200° och sätt in en plåt. (Använd 175° varmluft om du vill förgrädda alla bottnar samtidigt på flera plåtar).

Mixa blomkålen fint och värm i mikron under 1,5 minut. Lägg rivet i en handduk och krama ur vätskan. (Det här momentet upplevde jag onödigt då min blomkål inte släppte vätska). Vispa upp äggen och blanda ner ost, blomkål, mandelmjöl och salt. Blanda till en kletig deg. Dela i 2 eller 4 delar, eller så många pizzor som du vill göra.

Smörj bakplåtspapper med olja. Platta ut smeten (lägg ett bakplåtspapper över så är det lätt att stryka det jämt, dra sedan enkelt bort det översta pappret) lagom tjockt (2-3 mm) och dra över pappret på den varma plåten. Förgrädda botten 30 min i nedre delen av ugnen tills den känns torr.

Toppa med valfri fyllning och grädda sedan klart din pizza på 200-250° i 8-10 minuter.


Postat i:Mat, Nyttigt/Hälsosamt, Pizza, Recept, Vegetariskt

Focaccia med päron, chevré & rödlök

$
0
0

Idag fyller vår busunge 2 år, hipp hipp hurraa! Jag och Wilton är lediga och hans faster är på besök, solen skiner och jag bakar. (Blir det lyckat får ni självklart recepten!). Några paket är öppnade och ballonger och tulpaner bjuder på pasteller. Blir en bra dag det här! En 2-års uppdatering är förresten på gång, jag postar den under helgen.

Fick ett uppdrag att göra en god foccacia till ett glatt partygäng. Så idag kan ni se fram emot en focaccia med päron, chevré, rödlök, honung och timjan.

Receptet på brödet är hämtat ur Bröd av Heléne Johanson.

IMG_1545

Focaccia kan ju toppas helt efter egna önskemål. Bara flingsalt och olivolja duger långt! Annars är det bara att använda fantasin och trycka ner sina favoriter i degen.

IMG_1561

En tunnare focccia blir lite mer frasig medan en högre blir luftigare och mjukare.

Bästa bjudbrödet till mingel, buffé och picknick då man slipper kladda med smör och pålägg – det ingår liksom redan.

IMG_1552

Focccia med päron, chevré, rödlök, honung och timjan

”Hemligheten bakom en god focaccia, förutom olivoljan, är att degen ska vara lös. Du skall nästan kunna hälla den ur bunken efter första vilan”.

Tunn el tjock, det bestämmer du själv med hjälp av formens storlek. Frasig blir den av olivolja och mjuk av ordentlig bearbetning och lite mjöl. Smaken sätter du med toppingen!

1 bröd

400 g vatten (svalt eller ljummet)

20 g jäst

30 g olivolja

400 g vetemjöl (special)

100 g durummjöl (eller spelt)

10 g strösocker

15 g havssalt

Garnering:

flingsalt och olivolja

skivade päron, smulad chevré, tunt skivad rödlök, flytande honung och färsk timjan

Gör så här:

Blanda alla ingredienser förutom saltet och arbeta degen i maskin i ca 10 min. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 5 minuter. Låt den lösa degen vila i bunken under en duk i c 1 timme.

Olja ett bakplåtspapper och lägg det i en form med kanter, 30 x 30 el 30 x 40 cm beroende på hur tjock focaccia du önskar. Häll degen i formen. Tryck ut och gör små hål i den med fingertopparna. Ringla över olivolja och flingsalt och tryck ner päron, chevré och rödlök över botten. Låt jäsa i formen ytterligare en timme.

Sätt ugnen på 225° varmluft eller 250° vanlig ugnsvärme.

Ställ in brödet i ugnen och sänk genast värmen till 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Grädda focaccian i 25-30 min beroende på hur tjock den är. Ringla över honung och toppa med färsk timjan. Låt svalna på ett galler. Skär upp i bitar och servera gärna till soppa eller som tilltugg.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Blåbärsvispgröt

$
0
0

Måndag morgon och vi börjar veckan med ett gott tips på hur du kan variera frukostgröten.

Nu när lingonen är slut i frysen gör jag vispgröt på blåbär istället efter precis samma recept. Galet gott med gräddig mjölk! Wilton (tvåringen) vågar dock inte ens provsmaka den, kan det vara fägen måntro? -Som jag tycker är så häftigt lila och uppfriskande!

IMG_1393

Ni kanske vill ha receptet? Det kommer här!

Blåbärsvispgröt

Tack vare gediget vispande blir gröten riktigt luftig och fluffig.

ca 4 portioner

8 dl vatten

4 dl blåbär

0,5 dl socker (jag väljer ofta björksocker/xylitolsocker)

ca 0,5 tsk salt

1,25 dl mannagryn

Gräddmjölk till servering

Gör så här:

Koka upp vatten, blåbär, socker och salt. Mixa slätt med stavmixer. Vispa ner mannagrynen, låt puttra till en gröt några minuter. Låt gröten svalna lite och ta fram elvispen och vispa gröten kall och fluffig. Har du en assistent som kan vispa åt dig rekommenderar jag det, för det tar sin lilla tid.

Server kall, gärna med gräddmjölk. Vaniljsocker eller socker är också väldigt gott till.

IMG_1395

Snart kanske man faktiskt kan smyga ut på balkongen och inta frullen där. Längtar sååå till våren,  min favoritårstid! Varje måndag känns extra välkommen då det betyder ett steg närmare målet. :)


Postat i:Frulle, brunch & mellis, Recept

Frusen daimcheesecake på oreobotten

$
0
0

Glasstårta är perfekt när man vill förbereda fikat. Jag hade lite oreokex över från en tidigare provbakning så de fick sätta livet till, till min botten. Tycker de funkar riktigt bra som just botten men jag förstår inte alls hypen kring dessa ganska smaklösa och trista kex? (Fast ärligt talat så tilltalar ju köpekex inte mig över huvudtaget). Fyllningen blev med vanilj och daimkulor och som kronan på verket hade jag lite dulce de leche över (även den från en provlagning) som fick agera garnering och sås.

IMG_1684

 

Riktiga skitbilder. Men jag har inte alls tid för att fota till bloggen så det är usla mobilbilder eller inget som gäller tyvärr.

Ett litet ”problem” med frusna cheesecakes kan vara att botten och glass inte tinar lika snabbt. Botten kan bli riktigt hård och göra så att man knappt kommer igenom med skeden. Ett tips är att inte trycka ut botten så hårt och kompakt i formen. Man kan också minska lite på smöret så man får lite torrare smulor.

IMG_1710

 

Frusen daimcheesecake på orebotten

Så galet gott! Jag använde en lite nättare brödform till det här receptet. Ett tips för att lyfta den här godingen ännu mera är att tillsätta rivet skal av lime i smeten.

Botten:

100 g oreokex

50 g smält smör

Glass:

2 äggvitor

2 äggulor

4 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

2,5 dl grädde

200 g Philadelphiaost

2 påsar daimkulor (200 g)

Topping:

0,5 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)

daimkulor, ev lite flingsalt

Gör så här:

Krossa kexen till botten i en mixer och blanda med smöret. Tryck med lätt hand ut till en botten i en brödform eller mindre springform (klädd med plastfilm eller bakplåtspapper).

Vispa vitorna till ett skum. Vispa gulorna med sockret och färskosten i en skild bunke tills sockerkristallerna har smält.

Vispa grädde och vaniljsocker till fasta toppar. Vänd försiktigt ihop samtliga smetar. Blanda ner daimkulorn och häll smeten över kexbotten. Täck med plastfilm och frys i några timmar.

Bred över dulcen och toppa med daimkulor och ev flingsalt. Servera när den mjuknat något.


Postat i:Bakverk & dessert, Cheesecakes, Glass, Recept

Fredagsfavorit

$
0
0

Pulled beef, lite goa tillbehör och helst ett glas rött också. Det är fredagsmys det och förbannat gott käk!

Tänkte snabbt klotta ner hur jag gjorde den här goda grytan här för det är så magiskt gott men också sååå enkelt att göra. Perfekt att bjuda polarna på.

Släng rotfrukter och lök i stora chunks i en slow cooker eller gryta. Jag tog palsternacka, morot, rotselleri, gul lök och vitlök, ca en av varje sort. Skär ca 1 kg högrev i biffstora delar och fördela över grönsakerna. Blanda ner 2-3 dl bbq-sås, 1 dl vatten, 1-2 msk köttfond, lite kikkoman soja, ca 1 msk flingsalt, generöst med rökt paprikapulver och svartpeppar samt skivad chili. Lägg locket på och låt puttra tills köttet är så mört att det faller sönder när man petar på det. För mig tog det hela 10 timmar men kör du en gryta i ugnen (125-150°) ska det nog räcka med ca hälften av tiden tippar jag! Men stressa inte köttet, det är klart när det är klart. Jag rör alltid lite i grytan under tiden, mest för att vända köttbitarna.

IMG_1674

Den goda salsan är inte svårare att göra än att blanda tärningar av avokado, mango, ananas och tomat med skivad purjo, koriander och chili. Smaka av med limejuice, flingsalt och olivolja.

IMG_1673

Ena dagen serverade jag  grytan som på bilden, nästa med ris och sista med sötpotatispommes. Enkel matlagning men olika middagar!


Postat i:Kött, Mat, Recept

Makaronipudding med rökt skinka

$
0
0

Makaronipudding är så gott tycker jag, speciellt om man smaksätter den ordentligt!

IMG_1526

Jag har ett knep för att få till en krispig och extra god yta; jag toppar härligheten med panko och smörklickar! Och för att det inte bara ska bli makaroner i äggstanning så måste man ösa i med mycket annat gott – som här med grönsaker, välrökt skinka och riven ost.

IMG_1530

Makaronipudding med grönsaker och rökt skinka

En riktig vardagsfavorit för hela familjen med ingredienser man ofta har hemma. Lite grädde i fyllningen och en krispig pankoyta ger det där lilla extra! Gott att servera med ketchup och inlagd gurka tycker jag, och kanske keso – för extra protein.

ca 5 portioner

340 g makaroner (fullkorn)

olja/smör att steka i

0,5 purjolök

1-2 paprikor

0,5 zucchini

1 pressad vitlöksklyfta

1-2 grönsaksbuljongtärningar (beroende på hur salt du vill ha det)

1 dl grädde

svartpeppar

2,5 dl riven västerbottenost (el annan smakrik ost)

360 g extrarökt skinka (smörgåspålägg)

(ev örtkryddor/hackad chili/dijonsenap – om mer tryck och smak önskas)

Äggstanning:

5 dl mjölk

3 ägg

0,5 tsk salt

Topping:

panko (japanskt ströbröd – finns på asiatiska hyllan i vanliga mataffären)

smörkluttar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft el 200° vanlig ugnsvärme.

Koka makaronerna riktigt al dente, någon minut mindre än vad förpackningen anger. Häll av vattnet.

Strimla purjo, tärna grönsaker och pressa vitlöken.  Låt fräsa i en stekpanna i smör/olja tills de mjuknar. Tillsätt skinka, grädde och smulad buljongtärning, låt puttra ihop. Peppra väl och smaka av. Krydda upp mer om så önskas.

Vispa samman mjölk, ägg och salt.

Blanda makaroner, skink- och grönsaksfräset samt riven ost i en ugnsform. Häll över äggstanningen. Toppa ytan med ett lager av panko och avsluta med att klicka ut lite smörkluttar.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter.


Postat i:Gris, Mat, Recept

Operatårta med espresso & cognac

$
0
0

Den här underbara och lite vuxnare tårtan gjorde jag som en beställning. Det blev först en provlagning och sedan lite förbättringar och justeringar till den andra varianten. Originalreceptet var nämligen lite ålderdomligt med pulverkaffe i smaksättningen men jag upptäckte snabbt att espresso var en bättre idé. Det är inte heller min melodi att använda osaltat smör, tycker det är rätt menlöst faktiskt. Tårtan kallas också Operatårta och påminner lite om tiramisu i smaken. Den innehåller ljusa mandelbottnar dränkta i espresso-cognac lag och sammansvetsas med en ljuvlig espressosmörkräm. En mörk ganache och lite kakao paketerar in hela tårtan.

IMG_1739

Den översta bilden visar första provlagningen av tårtan som jag valde att göra i fyrkantigt format. Det jag främst ändrade till det här klara receptet var att dränka in bottnarna mera och så valde jag att göra tårtan rund i vanlig springform på 24 cm, då blev den lite högre. Bilden under visar indränkningen av bottnarna till den.

IMG_1628

Operatårta med espresso och cognac

Tårtan skapades tydligen av konditorer i Paris inför invigningen av den gamla operan.

Espresso och cognac sätter vuxen smak på den här goda, saftiga och krämiga tårtan som faktiskt påminner lite om desserten tiramisu i smaken. Välj själv om du vill baka ut bottnarna på plåtar och göra kakan fyrkantig/rektangulär eller rund.

Receptet kan i första anblicken kännas långt och bökigt men den är inte svår att göra, även om det är många moment. Tårtan mår bara bra av att stå och safta till sig en dag el två i kylen innan servering så den är praktisk att förbereda vilket är et stort plus. Varje del i receptet går också att förbereda och göra dagen före monteringen. Låt den färdiga tårtan stå framme i rumstemperatur en liten stund innan servering så uppträder den krämigt och fint!

Mandelbottnar:

250 g ägg (ca 5 st)

175 g strösocker

175 g mandelmjöl

50 g vetemjöl

40 g smör

325 g äggvita (ca 10 st)

2 tsk citronsaft

80 g strösocker

florsocker

+ 50 g mörk 70 % choklad att pensla understa botten med

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 200° varmluft el vanlig ugnsvärme. Vispa ägg, socker och mandelmjöl riktigt pösigt under 5 minuter. Sikta ner mjölet. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitor, socker och citron till en fast maräng. Vänd försiktigt samman samtliga ingredienser. Spänn fast bakplåtspapper i 4 springformar (eller använd samma form 4 ggr) eller klä 2 plåtar med bakplåtspapper – beroende på hur tjocka bottnar du vill ha och vilket format din tårta ska ha. Grädda bottnarna torra tills de får lite färg, det tar ca 7-8 minuter. Pudra med florsocker och låt svalna. Dela stora bottnar i 4 delar. Dra bort pappret under bottnarna. Bottnarna går bra att förbereda dagen innan. De går också bra att frysa in bottnarna.

Espresso-och cognacslag:

1,25 dl espresso

100 g  strösocker

65 g cognac

Gör så här:

Koka upp espresso, socker och cognac i en kastrull. Låt svalna.

Espressosmörkräm:

375 g rumsvarmt smör

0,5 vaniljstång

80 g espresso (80 ml)

190 g strösocker

100 g äggula (ca 5 st)

ev en nypa salt

Gör så här:

Vispa smör och urskrapad vaniljstång fluffigt. Koka upp espresso och socker i en kastrull. Pensla de sockriga kanterna med en blöt pensel. Låt koka till 117 grader under omrörning i botten. Vispa upp gulorna och vispa ner den kokheta kaffeblandningen i gulorna. Vispa tills det svalnat och vispa sedan ner fluffet i smöret. Vispa allt krämigt och smaka av med salt om så önskas.

Ganache:

200 g mörk 70 % choklad av hög kvalitet

75 g mjölk (75 ml)

35 g vispgrädde (35 ml)

25 g honung

25 g strösocker

25 g rumsvarmt smör

kakao

Gör så här:

Hacka chokladen. Koka upp mjölk, grädde, honung och socker och häll över chokladen. Rör tills den smälter och rör ner smöret.

MONTERING:

Smält chokladen till bottnarna och pensla undersidan av EN botten med chokladen. Låt stelna och vänd botten upp och ner så chokladen hamnar neråt. Dränk in botten med espresso-cognac lagen. Jag tycker det blir lagom genom att dutta lagen över botten med en pensel, två varv. Låt sjunka in – annars glider smörkrämen av. Fördela 1/3 av smörkrämen ovanpå. Upprepa med en ny botten, lag och kräm till det översta laget med botten och lag.

Låt kakan stå till sig i kylen över natten.

Om ganachen inte är nygjord, utan stått i rumstemperatur över natten, värm den lite i mikron tills den når 35 grader. Rör om och glasera in kakan på toppen och sidorna.

Om du vill kan du genast toppa den indränkta tårtan med ganachen men då stelnar den i kylen när tårtan står till sig och tappar därmed lite glans. Det gör ingenting – toppa bara ytan med exempelvis kakao och blommor.


Postat i:Bakverk & dessert, Recept, Tårtor

Glad påsk!

$
0
0

Glad påsk! Hur firar ni i år?

Vill passa på att tacka er för att ni alltid är så fina och uppmuntrande. Varje vecka får jag peppande kommentarer och mail som verkligen värmer gott!

I år passar jag på att busa till påsken med en efterlängtad tjejhelg i både Göteborg och Malmö med två helt olika gäng. När jag kommer hem väntar mamma och pappa här så jag får verkligen det bästa av det bästa den här påsken. Brorsan har också kommit på besök i början av veckan så jag har inget att klaga på!

Eftersom jag är iväg blir det lite knappt med påskbakningen, men en pavlova tårta med hemlagad passionscurd och vaniljgrädde vore inte helt dumt att duka fram. Vad associerar du påsken med för godsaker? Hos oss är nog memma (finsk påskdessert på råg) det viktigaste. Om mamma fick välja så vore pasha (rysk påskdessert med kvarg/färskost,  kanderad frukt samt mandel) också självklart men hon är nog ganska ensam om den önskan. Mignon ägg fick vi alltid av farfar som små, och jag vill fortfarande leta chokladägg fast jag är 31 år gammal, haha! Tur att jag kan göra det med sällskap av Wilton i år….

Kika in i arkivet med hjälp av kategorierna så är jag säker på att du hittar inspiration till gottebordet, vare sig det skall vara godis eller något något chokladigt, syrligt eller saffransgult bakverk.

Och några kokta ägg ska vi självklart duka fram på det salta bordet! (I övrigt är vi lite dåliga på typisk påskmat, vad äter ni?). Kanske med inspiration från det här urklippet? (ICA buffé). Tipsa gärna om du sitter inne på god topping till ägghalvor!

IMG_1901

Jag har alltid kokat perfekta hårdkokta ägg med krämig gula enligt samma metod: Lägg försiktigt ner kylskåpskalla ägg i sjudande vatten (precis under kokpunkten) med hjälp av en sked och klocka exakt 8 min. Kyl genast ner i kallt vatten några minuter. Lika goda nygjorda som dagen efter (kylskåpskalla). Det roliga är att tidningen har gjort ett mastodont äggkokar-test och kommit fram till att det här faktiskt är den ultimata metoden.

Om du nu inte vill frossa i onyttigheter så tänkte jag tipsa om lite bättre snacks:

Först ut ett saltigt snack som definitivt väckte min uppmärksamhet i ICA buffé; kokoschips med tamari. Trodde på riktigt inte att det här skulle smaka bra men vet ni – det gör det, våga prova! De funkar rakt upp och ner, men annars som sallads- eller sopptopping.

IMG_1807

Chokladfyllda hallon behöver inte alls bli onyttigt. Hur mörk choklad vågar du använda? Jag tog 85%, men det finns 70% choklad med mild smak som du kan använda om du inte är så förtjust i bitter choklad. Smält chokladen, häll över i en spritspåse och fyll färska hallon. Låt stelna i kylen.

IMG_1828

Vanilj- och flingsalt kanderade valnötter är helt magisk gott. (Lätt att själv välja hur mycket socker man vill ha på). Förbered dig på att inte kunna sluta äta! Smält strösocker i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt. Häll på lite vaniljsocker och vänd snabbt runt valnötter. Toppa med flingsalt och låt stelna på bakplåtspapper. Lossa från varandra och servera. Även riktigt goda att grovhacka och använda som desserttopping på glass, mousse el brownie exempelvis. (Här kan jag meddela att jag försökte göra en nyttigare variant av kanderade valnötter med kokossocker men det gick inte så bra, blev mest kletigt eller bränt).

Fler tips!

Förutom rawfoodbollar i olika varianter så mumsar jag även på är chokladdoppade havre- el rågpuffar, riskakor och bananskivor toppade med kokos. Då använder jag förstås mörk choklad mellan 70-90 % kakaohalt. Ibland är de sistnämnda även sammansatta med jordnötssmör. Frysta vindruvor är en annan favorit. Kombon tre russin, en ruta mjölkchoklad och 1 sötmandel är också magisk! Att doppa osvavlade aprikoser eller färska dadlar (ev fyllda med något) i lakritspulver är ett supersnabbt och bra snack.

Har du nyttiga snack-tips att dela med dig av så släng iväg en kommentar!


Postat i:Nyttigt/Hälsosamt, Recept, Smått & gott

Våffeldagen!

$
0
0

Idag ska vi äta våfflor kompisar! En riktigt våffelbuffé hade nog vänner eller familj uppskattat tror jag. Eftersom jag är iväg på tjejhelg så hoppas jag att något café i Göteborg levererar! Annars hoppas jag att vännerna i Malmö tänker på det här som ett kanonbra kvällsmål.. Min Backup är förstås hemlagade våfflor på söndag, när jag är hemma igen! Det tror jag mamma, pappa, Wilton och Daniel är med på också. :)

Sök på ”våffeldagen” i min sökruta uppe till höger så kommer alla underbara recept upp i följd. Själv föredrar jag frasvåfflor och gärna med vaniljgrädde och hemkokt jordgubbssylt! Men prova gärna gyllengula saffransvåfflor såhär i påsk, det är magiskt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saffransvåfflor!

Andra, nästan jobbigt goda serveringsförslag är:

*strösocker & rivet citronskal

*banan, nutella & vaniljglass

*färska bär, vaniljgrädde & smält choklad/chokladsås

*dulce/kolasås, vaniljglass och lingon

*lönnsirap, blåbär och mjukglass

*flytande honung, kanelstekta äpplen, valnötter och vaniljsås

*chiasylt och grekisk yoghurt

Hoppas du fick lite inspiration. Hur äter du helst dina våfflor?


Postat i:Pannkakor & våfflor, Recept

No bake cheesecake

$
0
0

Den här cheesecaken är helt underbart mjuk och krämig – och något för den som gillar vit choklad! Kräver ingen ugn eller gelatin. Det är vit choklad och några timmar i kylen som håller ihop den. Originalreceptet hittade jag i en veckotidning, vet tyvärr inte vilken. Nästa no bake cheesecake blir med mjölk- och mörk choklad, har hittat ett recept jag vill prova!

IMG_1732

Lakritsen i botten ger mycket smak och sting, men den kan uteslutas. Detsamma gäller valnötterna, som jag egentligen bara tillsatte för lite mer tugg.

Jag toppade med hallon marinerade i lite strösocker och limeskal. Enkelt men gott!

Andra förslag till topping, så här i påsktider, är curd, vaniljmarinerade citrusfrukter, kompott eller bara urgröpt passionsfrukt. Du kan också smaksätta själva smeten med exempelvis citrusskal.

Gör cheesecaken kvällen innan servering så hinner den sätta sig ordentligt i en kall kyl. Får du rester över så sätt den i frysen och vips har du en frozen cheeseckae att bjuda på vid nästa fika, se bara till att den mjuknar lite först. Räknar du med rester kan toppingen vara en god idé att servera vid sidan om.

IMG_1736

Det smarta med den här cheesecaken är att den fungerar både kylskåpskall och frusen.  Vill du förbereda i god tid, frys in den och servera den frusen. Resterna låter du tina så kan du fortsätta mumsa på den dagen efter. Du kan också göra precis tvärtom, börja med att servera den nygjord; kall och sedan lägga resterna i frysen för en senare fika.

No bake cheesecake med vit choklad och lakrits 

Otroligt krämig, len och helt ljuvlig med tydlig smak av vit choklad. Kräver ingen ugn, däremot tid att stelna i kylen. Plus också för att den fri från gelatin. Älskar du lakrits kan du ha det både i botten och toppingen. I originalreceptet kokar man en kompott av 200 g vinbär, 100 g strösocker och 1 msk lakritssirap, men den varianten har jag inte provat.

Tips! Gillar du inte lakrits? Strunta i den! Tål du inte valnötter? Skippa dem! Smaksätt cheesecaken med citron-, lime- eller apelsinskal och variera toppigen. Varför inte curd av något slag? Eller citrusmarinerade bär, lakritsmarinerade bär, en syrlig kompott, färska bär, vaniljmarinerade citrussfrukter…. Och du – den här går utmärkt att sätta i frysen för en frozen cheesecake.

Botten:

200 g  digestive kex

2-3 tsk rålakritspulver/lakritsgranulat (lite grövre än lakritspulver)

100 g smält smör

1,5 dl valnötter

en nypa salt

Cheesecakefyllning:

2,5 dl vispgrädde

200 g Philadelphiaost

250 g mascarpone ost (finns bland färskostar)

0,5 vaniljstång

350 g vit choklad

Topping:

exempelvis marinerade el färska bär/frukt, curd, urgröpt passionsfrukt

Gör så här:

Mixa kexen fint med lakrits. Finhacka valnötterna. Blanda med salt och smör. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (20-24 cm) och tryck ut till en botten.

Vispa grädde, färskostar och vaniljstång krämigt och lite tjockare. Finhacka chokladen och smält den försiktigt, gärna över vattenbad (annars i mikron under korta intervaller). Vit choklad är känsligt för värme så stressa den inte! Blanda ner chokladen i smeten. Klä gärna kanterna på formen med plastfilm, overheadremsa eller liknande om du har. Häll smeten i formen, jämna till ytan och slå försiktigt formen i bordet några gånger så att luftbubblor försvinner. Täck och kyl i minst 6 timmar eller gärna över natten.

Förbered din topping och servera till kakan.


Postat i:Bakverk & dessert, Cheesecakes, Glass, Recept

Lax med dill- & räksås

$
0
0

Hoppas påsken var till belåtenhet. Själv har jag haft en magisk helg. Men nu kan jag ärligt säga att jag inte vill se vare sig godsaker el godis på ett bra tag. Att det ska vara så svårt att äta måttligt?

Den här enkla, men ack så goda laxrätten förtjänar en plats här inne. Så varsågoda, middagstipset idag är en smarrig fiskrätt som är klar på ett kick.

IMG_1598

Jag lagade för oss två och Wilton men du får receptet för 4.

Det här är verkligen nice snabbmat en vardag.

IMG_1604

Lax med dill- och räksås

Enkel men riktigt god. Citron, dill och räkor är utmärkta kompisar till lax.

4 portioner

20 cm purjolök

4 färska laxfiléer

Sås:

2 dl grädde

2 dl crème fraîche 15 %

1 dl vitt vin (matlagningsvin)

ca 2 msk dijon senap

knappt 1 tsk salt

svartpeppar

skal av 2 citroner

generöst med färsk dill

valfri mängd räkor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller vanlig ugnsvärme.

Strimla purjon och fördela den i en ugnsform. Skär bort skinnet på laxen om så önskas och lägg fisken ovanpå purjon i formen. Salta och peppra fisken lätt. Koka ihop en sås av grädde, fraiche, vin, dijon, salt, peppar och citronskal. Ta av från värmen och klipp ner dill. Häll över laxen och skjutsa in i ugnen i ca 10 min eller tills laxen precis är färdig. Tänk på att den fortsätter tillagas efter att du tagit ut formen – torr lax är så tråkigt. Toppa med räkorna och servera gärna med kokt potatis och morötter.


Postat i:Fisk, Mat, Recept

Cookies x 2

$
0
0

Jag ska erkänna att jag fortfarande letar efter det perfekta receptet på chocolate chip cookies, både ljusa och mörka. Vägen dit verkar inte direkt spikrak, men rolig förstås. För mig är en cookie perfekt när den smakar mycket (av kola el choklad), är seg i mitten och lätt knaprig i kanterna och flyter ut precis lagom mycket.

Idag får vi prova två olika cookies av Linda Lomelino, från boken Sweet food & photography. -som för övrigt är en väldigt snyggt gjord bok med en hel del tips, tricks och recept i innehållet.

IMG_1877

Barnsligt gott med välfyllda cookies! Jag gräddar alltid cookies med lite försiktighet så att de blir sega i mitten.

IMG_1876

Cookies med choklad, pekan och kola

Riktigt välfyllda kakor med knaprig nöt och barnslig kola. Förutom den obligatoriska chokladen förstås. Seg i mitten och frasig i kanterna!

Ca 25 st

50 g pekannötter

75 g mjölkchoklad

75 g mörk choklad (70 %)

14st/75 g gräddkolor, typ Werther´s Original el chewy toffes – som jag valde.

4,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

0,75 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

125 g mjukt smör

1 dl strösocker

1,5 dl ljust muskovadosocker (hårt packat i måttet)

1 ägg

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft el vanlig ugnsvärme. Rosta ev nötterna på en plåt i 5-12 min, passa noga då de lätt blir brända. (Jag hoppade över detta moment).

Hacka nötterna och all choklad. Hacka eller mortla kolorna. Blanda de torra ingredienserna. Vispa smör och sockerarter krämigt. Tillsätt ägget under vispning. Vänd ner de torra ingredienserna följt av nötter, choklad och kolabitar och blanda till en deg. Slå in i plastfolie och låt degen vila en timme i kylen. (Har du bråttom kan du skippa det momentet).

Forma bollar av degen och lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper. Jag tryckte till dem lite grann. Tänk på att de flyter ut lite i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 8-13 minuter eller tills de fått lite färg i kanterna. Ju längre du gräddar desto knaprigare blir de. Jag föredrar dem sega.

IMG_1912

Tips! Ringla lite smält mjölkchoklad över dessa chokladcookies med Nutella och hasselnötter för en extra snygg look.

IMG_1911

Nutella hazelnut cookies

En krämig nutellagömma i cookies sprängfyllda med rostade och smakrika hasselnötter kan inte bli fel!

ca 25 cookies

100 g hasselnötter

100 g mörk choklad 70 %

3 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

en nypa salt

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

3/4 dl ljust muskovadosocker (hårt packat i måttet)

1,5 dl Nutella

1 ägg

Fyllning:

ca 1 dl Nutella

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 175°.

Rosta nötterna i ugnen i 5-10 minuter (passa noga!). Lägg de varma nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort det mesta av skalet.  Hacka nötter och choklad grovt.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa smör, socker och muskovado krämigt. Tillsätt Nutella och ägg och fortsätt vispa någon minut till. Sikta ner mjölblandningen, lägg i nöt- och chokladhacket och arbeta till en deg. Klä in degen i plastfolie och låt vila i kylen i ca 1 timme.

Forma bollar av degen och spara deg att lägga ovanpå som lock.  Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper och gör en grop i varje boll med fingret. Fyll en spritspåse med Nutella och fyll hålen i kakorna. Ta en bit utplattad deg och fäst över som ett lock. Se till att nypa ihop kanterna.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-11 minuter. Tips! provgrädda gärna några kakor, låt dem svalna och se över så att gräddningstiden blir den perfekta för just dig. Ju längre du gräddar, desto knaprigare kaka.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Recept, Småkakor & cookies

Hasselnötskakor

$
0
0

Det händer att jag bakar småkakor men inte speciellt ofta egentligen. Men de är ju verkligen underskattade, av mig alltså. Den godaste degen måste ju ändå vara kakdeg (jag får inte börja nalla på den för sen är det kört!) och det smörigt smakande resultatet är inte fy skam heller, jag bara glömmer bort det mellan varven.

Idag ska ni få min version av ett recept på mexikanska bröllopskakor som jag kom över på nätet. Någon som ätit äkta sådana här och vet exakt hur de ska smaka? Egentligen bakas de med mandel men hasselnötter ger mer smak så det blev mitt val.

IMG_1205

Hasselnötskakor

Knaprigt skal och mjuk kärna med smak av smör och hasselnötter. De är alltså inte sega i konsistensen som en nötmums, vilka de liknar lite på både i utseende och smak. Måttet på socker är kanske lite udda, men det beror på att jag omvandlat ett amerikanskt recept.

40-50 små kakor

2,25 dl hasselnötter

225 g mjukt smör

4,5 dl vetemjöl

1 dl + 1 msk strösocker

1 msk vaniljsocker

2 tsk ljus sirap

1 krm salt

ca 1 dl florsocker att rulla i

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Mixa nötterna fint (men inte till ett fint mjöl), lite småbitar är gott att ha kvar.

Vispa smör, socker, vanilj och salt krämigt och rör ner nötter och mjöl. Låt degen vila kallt, minst 1 timme. Rulla små bollar (15 g) och placera dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter el kanske längre. Provgrädda gärna några först, de ska få lite färg, vara knaprigt frasiga i skalet men mjuka (inte degiga) i mitten. Låt svalna innan du doppar/rullar dem i florsocker.


Postat i:Bakverk & dessert, Recept, Småkakor & cookies

Spaghetti al nero med pecorinostekt kyckling oh friterad kapris

$
0
0

God morgon! Vilket grått väder vi vaknade upp till här i Norrköping idag…tur att jag ska jobba. Och på tal om bakning så tänkte jag först göra något gott av alla blåbär jag har i frysen. En vit citron- och blåbärsblondie tror jag det får bli. Kanske med en ny tvist…:)

Nu har vi provat på Linas inspirationskasse (ej sponsrat!) ganska länge och som ni kanske märkt har det varit lite glest med recept här inne. Mest beror det på att jag varit lite besviken den senaste tiden men också på att sambon faktiskt lagar mer mat när vi har kasse och jag jobbar sent. Dels är jag varken hemma och äter maten nylagad eller på plats och fotar.

Det vi märkt är att det är mycket vitlök och chili i maten och oftast frysta kryddor. Salsor är vanligt. Det är lite ”torrare” rätter än vad vi är vana vid. (Vi är ju sås-lovers!). Ofta, men inte alltid är portionerna ganska små. (Vi kanske är storätare?). Bra variation är det och ofta får man inspiration av recepten även de gånger de inte riktigt faller en i smaken. Hur som helst, så är det otroligt skönt de veckor vi har matkasse och det blir ju definitivt mer variation på middagsbordet. Men nu är jag sugen på att prova en annan kasse, kanske en mer vegetarisk sådan! Vad är din erfarenhet av matkassar, bu eller bä?

Det här är vad vi åt från kassen i tisdags; svart spaghetti med kaprissmakande tomatsås och pecorinostekt kyckling. Ni får receptet som det står i foldern, men även lite tips på hur jag hade lyft smakerna ändå mer!

IMG_2188

Det är ingen tvekan om att det är soft att ha matkasse! Skönt att slippa handla och fundera på vad man ska göra för middag. T.o.m. sambon lagar mer mat nu. På minussidan har vi förstås priset och det faktum att rätterna inte alltid är så goda som man hade hoppats…

IMG_2180

Pastan får sin färg genom bläck från bläckfisk och finns så klart att köpa färdig.

Spaghetti al nero med pecorinostekt kyckling och friterad kapris

Tips! För att göra den här rätten ännu godare så lägg lite mer energi på tomatsåsen, smaka upp den med lite grönsaksbuljong för att ge den mer kropp och kanske en skvätt rödvin om du har det hemma. Krydda gärna kycklingen lite mera. Jag saknade något friskt inslag i rätten så kanske rivet citronskal som avslutning kan vara en god idé. För en gångs skull var det rejäla portioner så pastan kan man faktiskt dra ner lite på – då framträder också smaken på såsen mer. Använd gärna färsk persilja eller byt ut den mot basilika! En fräsch sallad med frukt i tycker jag behövs till rätten.

4 portioner

olivolja att steka i

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

0,5 röd chili

3 tomater

1 burk kapris (220/130 g)

1 förpackning passerade tomater (390 g)

0,5 msk honung

100 g pecorino ost

1 msk ströbröd (jag tog panko)

2/3 ask fryst persilja

400 g kycklinginnerfilé

salt, peppar

360 g svart spaghetti

Gör så här:

Koka upp en kastrull med saltat vatten.

Finhacka lök, vitlök, chili och tärna tomaterna. Fräs i olja några minuter med 0,5 burk avrunnen kapris. Tillsätt passerade tomater och honung och låt sjuda 10-15 minuter.

Finriv osten, lägg hälften på ett fat och blanda med ströbröd och persilja. Krydda kycklingen och vänd den i blandningen på båda sidorna.

Fritera kaprisen som är över i lite olivolja tills den är krispig och låt rinna av på hushållspapper.

Stek kycklingen i samma panna tills den är gyllene och precis genomstekt. Lättast tyckte jag det gick i ganska rikligt med olja.

Koka pastan i vattnet enligt förpackningens anvisningar.

Blanda ner pastan i såsen och toppa med persilja och riven ost. Servera med kycklingen.


Postat i:Kyckling, Mat, Recept, Recept från Matkasse

Kanderade popcorn

$
0
0

Kanderade popcorn; helgsnacks när det är som bäst. Det mumsade vi på igår kväll. Salt möter sött, krispigt möter segt. Jag pratar om sötsalta popcorn! Originalreceptet har jag fått av min chef, tack!

Det är också jättegott att vända runt popcorn i bränt socker och smaksätta med lakrits eller saffran. Klicka på länkarna så hittar du mina tidigare recept.

IMG_2226

Ett ganska tunt, men tillräckligt karamell-lager täcker de här underbara popcornen. Perfekta som filmsnacks!

IMG_2232

Kanderade popcorn

Alldeles lagom sötsalta popcorn med smak av karamell. Kolatäcket blir inte stenhårt som en karamell utan lite segmjukt och aningens klibbigt, men inte på en nivå när det kladdar.

Du kan själv välja hur söta och salta du vill ha dem – ta mindre popcorn om du vill ha dem sötare – och mer flingsalt om du vill ha dem saltare – men precis så här vill jag ha dem!

1 påse mikropopcorn

1 dl grädde

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

en nypa flingsalt

ev mer flingsalt

Gör så här:

Poppa popcornen. (Du kan också välja att poppa popcorn själv, en mellanstor kastrull blir ganska lagom). Plocka bort alla opoppade majskorn, annars fastnar de i kolan och sedan dras du med dem i tänderna.

Koka upp grädde, socker, sirap, vanilj och salt och låt småkoka under ca 10 minuter på svag värme. Den är klar när den fått lite färg och tjocknat en aning. Rör i botten då och då. Vänd runt popcornen snabbt i kola så att alla täcks. Strö flingsalt över popcornen om så önskas. Fördela popcornen på en plåt med bakplåtspapper och ställ kallt 5-10 minuter så kolan stelnar. Bryt loss popcornen från varandra och servera!


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Recept, Smått & gott

Torskfritters med salsa romesco

$
0
0

Ta fiskpinnarna till en ny nivå! Originalreceptet är hämtat ur vår matkasse och det finns definitivt inget liknande recept här inne på bloggen. Vi som älskar gräddiga såser kan behöva den här heta grösakssalsan att variera oss med.

IMG_2242

Panko gör fisken extra frasig och citron sätter rätt fräs på den.

IMG_2244

Den här salsan smakar verkligen paprika och är het och eldig.

IMG_2246

Torskfritters med salsa romesco

Frasigt panerad torsk med het paprikasås. Gott med mos och en fräsch sallad!

4 portioner

600 g torskrygg

salt och citronpeppar

2 ägg

vitvinsvinäger, vetemjöl, panko (japanskt ströbröd)

citron

Salsa:

ca 1 dl mandelspån

2 röda paprikor

1 ask körsbärstomater

1 schalottenlök

2 vitlökslyftor

0,5 röd chili

olivolja

0,5 msk tomatpuré

o,5 msk rödvinsvinäger

ca 1 tsk socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Rosta mandelspånen i en torr panna tills de får färg.

Skär samtliga ingredienser till salsan i mindre bitar, ringla över olja och fördela i en ugnsform. Rosta i övre delen av ugnen i ca 20 minuter. Mixa slätt med mandel, vinäger, puré och smaka av med socker och ev salt.

Skär torskryggen i 3 bitar per filé, salta och peppra. Börja med att vända bitarna i vinäger, sedan mjöl, uppvispat ägg och sist i panko. Stek dem frasiga och gyllene i smör/olja. Toppa dem med pressad citron och kanske lite rivet citronskal.

 


Postat i:Fisk, Mat, Recept, Recept från Matkasse
Viewing all 1114 articles
Browse latest View live