Quantcast
Channel: Recept – en smaksak
Viewing all 1114 articles
Browse latest View live

Citrus bounty bars

$
0
0

Jag har under flera försök labbat fram en riktig liten godbit; en bounty bar med spröd och frasig botten, söt men fast kokosfyllning och en täcke av god choklad. Apelsin- eller limeskal blir den där sista perfekta touchen. (Jag är inte lika förtjust i kombinationen citron och mörk choklad). Men vet ni vad det bästa är? Att den är fri från mjöl och således glutenfri – om du tål havregryn.

IMG_2294

Tre försök tror jag det har tagit att få fram den här! Botten var först för tjock, mjuk och söt, fyllning var för söt och lös och hela kakan gick således inte att skära upp snyggt. Men nu, nu sitter den – så varsågoda!

Citrus bounty bars 

Spröd havrebotten, söt men fast kokosfyllning med smak av apelsin eller lime och ett knäckigt chokladtäcke. En söt och mäktig godisbit som är helt ljuvlig! Glutenfri – om du tål havregryn.

Havrebotten:

100 g smält smör

3,25 dl havregryn

1 dl strösocker

1,5 msk ljus sirap

1 msk grädde

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Kokosfyllning:

2 burkar (à 397 g) sötad kondenserad mjölk

8 dl riven kokos

skal av 2 apelsiner (eller 3-4 limefrukter)

Chokladtäcke:

200 g mörk 70 % choklad

2 msk neutral olja (gör att täcket inte spricker lika lätt när man skär rutorna)

Smält mjölkchoklad och ev flingsalt till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ingredienserna till botten och tryck ut dem i en liten ugnsform. Det räcker att smulorna knappt täcker botten. Grädda i 5-10 minuter eller tills botten har fått färg.

Blanda kondenserad mjölk med kokos och skal. Låt den stå en liten stund och fördela den sedan över botten. Grädda ytterligare 7-10 minuter eller tills fyllningen känns fast. Låt svalna helt.

Smält den mörka chokladen och blanda med oljan. Bred över kakan. Låt stelna i kyl. Garnera med ljus choklad och flingsalt. Skär upp i små bitar, de är mäktiga munsbitar. Förvara i kyl el frys.


Postat i:Godis, Recept

Snabba vardagsfavoriter till pasta

$
0
0

Dags att plocka fram några snabba vardagsfavoriter ur arkivet som passar prima till pasta. De kan ju vara sådana räddare i nöden när man varken orkar eller hinner spendera lång tid i köket – men ändå vill äta gott och smakrikt. Vi älskar alla tre pasta men jag brukar variera med olika typer av bönpasta för magens skull.

Nyligen provade jag att göra en mycket enkel, god och kylskåpsrensande ”allt i ett gryta” med pasta som blev förvånansvärt god. Lasta ner alla slattar du hittar i kylen som grönsaker, chark, pasta, ost och buljongtärningar i en gryta. Täck precis med vatten och tillsätt ev en skvätt grädde. Låt puttra tills pastan är klar – och vips har du en kalasgod middag i ett och samma kärl!

Vilka är era vardagsräddare och favoriter?

p2161118-e1329500982469

Smarrig grön sås är en favorit bland mina kompisar och jag förstår varför!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lax- och räksås till pasta är så otroligt lätt att variera och lyckas med då kallrökt lax gör nästan hela jobbet åt dig.

Champinjoner, citron och persilja är en grym kombo i denna goda sås! Bilden är så tråkig så ni får visualisera själva!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curry är lika gott till kyckling, torsk som korv. Currykorv är en storfavorit, inte bara till pasta. Currysåsen i detta recept är magisk som bas!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasta Puttanesca är en tomatsås till pasta med mycket smak!


Postat i:Mat, Okategoriserade

Citronrutor

$
0
0

Brrrr…en envis förkylning och ganska kallt och blåsigt vårväder. Hoppas det vänder snart! Lite bakning piggar förstås alltid upp:)

Daniel fyller år snart (33) och gillar bakverk med citron så de här rutorna kändes som en ypperlig provlagning. Receptet på dessa Lemon bars står Roy Fares för.

Jag använder ofta skal av citroner men inte alltid saften och tyvärr blir de då liggande orörda i fruktskålen. Det är då man bakar den här satsen!

IMG_2388

Frasig och mjuk botten toppad med en sötsyrlig och krämigt len citronfyllning.

IMG_2397

Citronrutor

Frasigt mjuk botten möter sötsyrlig len fyllning med tydlig citronsmak. Mums med både vispgrädde eller varmvispad maräng på toppen. Lätta att skära i snygga bitar och faktiskt även stapelbara. Jag bakade 0,5 sats i en fyrkantig form på 21 x 21 cm.

Pajbotten:

220 g tärnat smör

1 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1 äggula

Citronfyllning:

3,5 dl strösocker

4 ägg

1,5 dl citronsaft (ca 2 stora citroner)

0,5 dl vetemjöl

Florsocker och vispad vaniljgrädde eller varmvispad maräng till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Mixa snabbt ihop smör, mjöl och socker till botten. Tillsätt gulan och forma till en deg. Tryck ut degen i en ugnsform med kant (klädd med bakplåtspapper). Grädda i 15-20 minuter eller tills pajen får färg. (Jag föredrar en mjukare botten framför en torr och smulig och gräddade min i 15 minuter). Låt svalna 5 minuter.

Vispa ihop ingredienserna lätt till fyllningen och häll över pajskalet. Grädda ytterligare 20 minuter. Den behöver inte få färg. Låt kallna innan du skär upp i små bars.


Postat i:Bakverk & dessert, Pajer, Recept

Mjöd/Sima

$
0
0

Valborgsmässoafton närmar sig och vi ålänningar och finnar brukar fira in det med brasa, korvgrillning, munkar, struvor och mjöd. Myyyys! Så har vi iaf gjort i min familj och nu vill jag ju såklart föra traditionen vidare till min lilla familj. Tänkte klotta ner hur jag gjorde min mjöd i år till er idag för den måste man nämligen sätta i tid, ja gärna 4-7 dagar innan Valborg. Förresten kan man inte jämföra butiksköpt mjöd med hemlagad, det är två helt olika drycker. Ingen bild idag förresten, den får komma i efterhand när mjöden är klar.

Tydligen kan man variera sin mjöd på massor av olika sätt, exempelvis smaksätta med ingefära, passion eller bär men jag vill nog ha den precis så här. Mustig och spritsig! Brukar du göra mjöd? Har du smakat mjöd någon gång?

Man vet förresten att mjöden är färdigjäst när russinen stigit upp till ytan i flaskorna.

Mjöd/Sima

En mörk mjöd som påminner lite om jäst läsk i smaken med toner av farin och citron. Vet inte hur jag ska beskriva den riktigt! För öl smakar den inte som. Väldigt god och ett måste den här årstiden för mig – även om det bara blir ett eller två glas. Eftersom vi inte är några stordrickare räcker ca 2 liter gott och väl (så kan vi också bjuda några nyfikna svenskar på den) men dubblera receptet om du vill det. Glöm inte att sätta mjöden i tid, den tar ca 4-7 dagar att bli färdigjäst!

1 + 1 liter vatten

250 g brun farin (den mjuka)

1,5 citron (gärna eko)

en pytteliten bit jäst (som en halv ärta ungefär)

russin och socker

tomma flaskor

Gör så här:

Koka upp en liter vatten (i vattenkokare). Häll vattnet över sockret så det löser upp sig. Tillsätt resten av vattnet (kallt), skal och saft av citron.( Jag skalade citronen med potatisskalare i remsor). Låt stå tills blandningen är rumsvarm. Rör i jästen. Låt stå ett dygn i rumstemperatur. Sila mjöden.

Häll ner ca 1 tsk ströocker och några russin i tomma flaskor. Häll i mjöden och skruva på korken, men inte för hårt – trycket kommer att öka. Ställ flaskorna att jäsa, ca 3 dygn i rumstemperatur eller ca 1 vecka i kylen. Mjöden är klar när russinen flyter upp till ytan. Förvara i kylen och drick inom en vecka.


Postat i:Drinkar, Högtider, Recept

Pavlovarulltårta

$
0
0

God morgon! Idag är jag extra taggad för jag drar återigen iväg på tjejhelg, den här gången till Sthlm. Hoppas på ny matig inspiration, goda måltider, underbart häng och lite shopping. Det gäller att passa på innan bebis kommer och man lite lättare fastnar hemma i amning, mys, bus, ståhej, pussel och allt vad det innebär med två barn. Svärmor är på plats och Wilton är överlycklig så jag kan lämna med gott samvete.:)

Under tiden ska ni få ett nytt recept. Dagens godbit är en pavlovarulltårta med mascarponekräm, bär och mynta. Originalreceptet är ur boken Sweet food & photography av Linda Lomelino.

IMG_2342

Att ösa på lite väl mycket är typiskt mig. Nu när jag har gjort provandet åt dig (så att säga) kan jag också komma med några tips så att du slipper missöden: välj färska bär – de frysta släpper vätska som rinner ut. Jag valde färska jordgubbar och frysta krossade hallon och önskar att jag bara hade använt färska hallon (både för konsistens och smak). Jag ville piffa upp min fyllning med lite överbliven lemon curd men den vill också bli lite kletigt rinnig, så skippa den. Den färska myntan däremot var min smartaste och godaste idé men citronmeliss är förstås ett lika gott alternativ!

IMG_2351

Frasig ytterkant och ett mjukt marängfluffigt innehåll. Det är inga problem alls att rulla ihop den här tårtan.

Pavlovarulltårta med mascarpone, citron, mynta och hallon

Frasig och samtidigt mjuk marängrulle full med fräscha och goda inslag. En glutenfri fullpoängare – som är enkel att variera. Med hackad choklad eller nötter exempelvis! Behåll gärna friska färska bär i fyllningen så att du bryter av mot den söta botten. Och myntan tyckte jag behövdes som den där extra skjutsen. Ät den gärna under bakdagen, så bibehålls frasigheten bäst. (Dagen efter är den förstås lika god men mjuk rakt igenom).

1 rulltårta

Tårtbotten:

4 äggvitor (150 g)

2 dl strösocker

1 msk majsstärkelse

1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning:

250 g mascarpone (1 burk – finns bland färskost i matbutiken)

1,5 dl vispgrädde

ca 2 msk florsocker (eller efter smak)

skal av 1 citron (ev mer)

2 tsk vaniljsocker

några nävar färska hallon (frysta tappar vätska)

färsk mynta

florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 160° (jag körde på varmluft).

Vispa vitorna till ett fast skum och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en tjock marängsmet under några minuter el tills sockerkristallerna börjar lösas upp. Vänd ner maizena och vinäger. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper till en rektangel om 24 x 32 cm (den flyter ut lite). Grädda i ca 20 minuter eller tills marängen börjar få färg. Låt svalna tre minuter. Lägg en ren kökshandduk på en tom bordsyta och bakplåtspapper pudrat med florsocker ovanpå. Vänd upp marängbotten och dra bort pappret. Låt kallna.

Vispa samman mascarpone, grädde, florsocker, vanilj och citronskal till fyllningen krämigt. (Ställ kallt så länge). Bred ut fyllningen över botten (lämna lite längs ena långsidan tomt) och toppa med hallon och rivna blad av mynta. Rulla ihop rulltårtan från ena långsidan (ta hjälp av pappret och handduken, se till att skarven hamnar underst). Låt stå i kylen några timmar. Pudra med florsocker innan servering!


Postat i:Bakverk & dessert, Maräng, Recept

Friterad blomkål

$
0
0

Hoppas ni hade en fin helg! Min Stockholmshelg var lyckad och full med efterlängtat kompishäng men vilket tråkigt, regnig och grått väder stan bjöd på, suck! Blev inte så många inspirerande matupplevelser heller, hanns inte med helt enkelt. Nästa gång ska jag prioritera den biten. Däremot bläddrade jag flitigt i en marockansk kokbok och fick idéer till hur jag ska använda det där apelsinblomsvattnet jag är på jakt efter….

Friterad blomkål i stark frityrsmet är riktigt gott, så prova detta tilltugg vetja! Kan tänka mig att det gör sig bra i en wrap också med rätt tillbehör. Friterat är en ovanlighet på vår meny men därför blir det också desto godare när vi väl slår till.

IMG_2463

Friterad spicy blomkål

Hett, frasigt och riktigt goda smaker. Blomkålen blir perfekt tillagad och behöver inte förkokas. Om du vill göra det här mer barnvänligt så skippa cayennepepparn.

Frityrsmet:

3 dl kikärtsmjöl

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk curry

2 tsk spiskummin

1 tsk malen koriander

1 tsk cayennepeppar (om du gillar det hett)

1,5 tsk salt

ca 5,5 dl vatten

Tillbehör:

1-2 blomkålshuvuden

neutral olja att steka/fritera i

Sweet chilisås till servering

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna till frityrsmeten och vispa sedan ner vattnet. Det ska bli en kletig smet. Bryt eller skär ner den ansade blomkålen i mindre bitar och blanda ner i smeten.

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna om du vill steka blomkålen (det gjorde jag). (Alternativt fritera bitarna några minuter). Fräs några minuter på varje sida tills blomkålen blir gyllene. Låt rinna av på hushållspapper. Servera som tilltugg med sweet chilisås eller servera som en helrätt i exempelvis wraps med goda tillbehör.


Postat i:Okategoriserade, Recept, Smått & gott

Nötbars

$
0
0

Lite nyttigare bars tänkte jag bjuda på idag. Hur goda som helst, men utan vitt socker, gluten (om du tål havre vill säga) och mejeriprodukter. Underbart med ”röra ihop” godis som inte kräver mycket ansträngning alls.

Here we go!

IMG_2458

Nötbars 

En söt segmjuk bar med mycket smak. Den mörka chokladen bryter av. Fri från vete, vitt socker och mejeriprodukter. Ett lite nyttigare godis med andra ord, när man behöver energi eller är sötsugen.

0,75 dl nötsmör (hemlagat; mixa valfria nötter länge med salt och lite olja)

0,5 dl dadelsirap (finns bl.a. på Hemköp)

0,25 dl kokosolja (med el utan smak)

1.5 dl havregryn

0,5 dl riven kokos

0,5 dl solrosfrön

0,5 dl pumpakärnor

0,5 dl russin

1 krm (Himalaya) salt

Chokladtäcke:

75 g mörk choklad (85%)

1 tsk kokosolja (med el utan smak)

ev hackade pistagenötter till garnering

Gör så här:

Blanda (jag tar på mig tajta plasthandskar) samtliga ingredienser till barsen till en lätt kletig men fast ”deg”. Tryck ut den i en liten form klädd med bakplåtspapper. Smält chokladen och blanda med oljan. Häll ut över botten. Garnera med nötterna. Låt stelna i kyl och skär i små munsbitar.


Postat i:Bakverk & dessert, Godis, Nyttigt/Hälsosamt, Recept

Frukostpannkaka

$
0
0

Bananpannkakan och jag har återigen hittat tillbaka till varandra. Det här har jag precis ätit till frukost. Blev kvällsmackor igår och variera sig måste man ju. Den här varianten är tjock och luftig och håller ihop väldigt bra. Men det jag framförallt gillar är att man slipper en tung klump i magen efteråt. Man står sig förstås inte lika bra till lunch som på havregrynsgröt men det är perfekt de morgnar man inte är superhungrig.

IMG_2493

Det här behövs till en tjock pannkaka el två tunna: 1 banan, 1 ägg, 1 msk chiafrön, 1 msk mandelmjöl och en nypa salt. Mosa ihop och stek i exempelvis kokosolja. Det vet du förresten va, att det finns kokosolja utan smak? Perfekt om man inte är ute efter den karakteristiska kokossmaken.

Tips! När jag bara vill använda banan och ägg använder jag 1 banan och 2 ägg för att enklast kunna vända och hantera den i stekpannan.

Vad brukar du blanda ner i din bananpannkaka? Jag variera mig nästan alltid så ibland blir det havremjöl, havregryn, kokos, hasselnötsmjöl, keso, bär och/eller kryddor i smeten.


Postat i:Frulle, brunch & mellis, Pannkakor & våfflor, Recept

Rabarbervispgröt

$
0
0

Härliga rabarbertider! Den är ju som spädast och godast nu på vårkanten. Nu har jag gjort en uppdaterad variant på förra årets favorit; rabarbervispgröt. Först ville jag göra en blandning av rabarber och jordgubbar men så insåg jag att jordgubbarna redan satt livet till i min nyttiga chiasylt – som vi för övrigt mumsade i oss snabbare än snabbast till både gröt och pannkakor! Blir till att göra mera och då ska ni också få receptet igen.

IMG_2555

Rabarbervispgröt med äpple

Den här gröten ska ätas kall och den vispas luftig och kall länge med elvisp. Godast tycker jag det är med kanel och gräddmjölk till. För att slippa använda strösocker till den sura rabarbern har jag tagit hjälp av två användbara kompisar; äppelmust med fruktkött (100 % ren produkt) och xylitolsocker/björksocker. På Åland köper man det i mataffären så mina föräldrar har alltid med sig ett gäng till mig när de kommer på visit.

250 g rabarber

2,5 dl äppelmust

2,5 dl vatten

ca 3 msk xylitolsocker/björksocker eller strösocker

0,75 dl mannagryn

salt och ev vaniljpulver

Gör så här:

Skölj rabarbern (den behöver inte skalas) och skär den i 2 cm stora bitar. Koka rabarbern mjuk i vattnet med juicen och sockret i ca 10 minuter. Mixa blandningen slät och vispa ner mannagrynen. Koka till en gröt under omrörning. Smaka av gröten med salt och vanilj.

Vispa gröten luftig, sval och ljus med elvisp. Det kan ta ca 10 minuter så jag låter min Kitchen Aid göra jobbet. Servera kall med socker, kanel och gräddmjölk.


Postat i:Frulle, brunch & mellis, Recept

Chokladbollens dag

$
0
0

Idag var det visst cokladbollens dag! Det firar vi genom att lägga upp en favorit i repris på chokladbollar som nästan alla kan äta; dessa är nämligen fria från socker, gluten (om man tål havre), nötter och mjölkprodukter. Hur bra? Alla, och då menar jag ALLA, som provar dem älskar dem och kan inte förstå hur de kan vara hälsosamma när de nästan smakar som vanliga chokladbollar! (Recept; Ida Warg).

Tycker jag ser chokladbollar i olika varianter vart jag än tittar. Det är chokladbollstårtor, oboybollar, vita havrebollar och chokladbollar fyllda med exempelvis Nutella. Någon som provat fram sin alldeles egna favorit?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Allergivänliga och nyttiga kokosbollar

Krämiga och söta chokladbollar med mycket god kokossmak. Jag har gjort det här receptet otaliga gånger nu och kommit fram till att det godaste är att blanda kokosolja med och utan smak 50/50. Annars tycker jag kokossmaken tar över lite för mycket. Om oljan är flytande  (pga värme) behöver smeten stelna i kyl innan bollarna rullas.

2,5 dl (glutenfria) havregryn

0,75 dl kallpressad kokosolja (blanda gärna med och utan kokossmak)

8 färska dadlar, urkärnade

2 msk espresso

1,5 msk kakao

en nypa salt

kokos att rulla i

Gör så här:

Mixa samtliga ingredienser till en krämig smet. Kyl en stund så går det lättast att forma smeten. Rulla små bollar i kokos och förvara i kylen el frysen.


Postat i:Nyttigt/Hälsosamt, Recept

Rabarberglass utan maskin

$
0
0

Japp, jag har snöat in mig på rabarber. Det blir ju lätt så när inga andra frukter eller bär här hemma är i säsong än. Så var beredda på många recept framöver med den syrliga godsaken!

Glass på kondenserad mjölk har jag labbat med i flera år och det är den bästa, enklaste, krämigaste och godaste glassen att ha på lut i frysen. Lika bra vi tar det en gång till för att friska upp minnet. Grundreceptet är enkelt: vispa 5 dl grädde med en urskrapad vaniljstång och ev en nypa salt. Vänd ner en burk (397 g) kondenserad sötad mjölk och ställ i frysen. Jag fryser alltid ner glassen i små burkar och smaksätter dem på olika sätt (kanel, kardemumma, curd, espresso, nötter, hackad choklad, godis- el kaksmulor osv). Vill du kan du alltid ersätta 1 dl av grädden med yoghurt eller crème fraîche för en lite syrligare touch.

Men nu till dagens rabarberglass!

IMG_2727

Lättlagad glass med frisk smak av rabarber. Vill du smaksätta den ytterligare så prova med kanel och /eller kardemumma, antingen i kompotten eller i glassen!

IMG_2728

Rabarberglass

Vaniljglass blandad med syrlig kompott, helt ljuvlig kombo! Du slipper glassmaskin och att vispa i den med jämna mellanrum. Resultatet blir ändå en otroligt krämig glass!

Glass:

5 dl grädde

1 vaniljstång

1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)

Kompott:

500 g rabarber

ca 1 dl strösocker

2 msk citronsaft

1 vaniljstång

1 kanelstång

Gör så här:

Vispa grädden ganska hårt med urskrapad vaniljstång. Blanda ner den kondenserade mjölken.

Skär rabarbern i små bitar och koka den mjuk några minuter med socker, urskrapad vaniljstång, citronsaft och kanelstång. Låt kompotten rinna av i en sil över en bunke tills den svalnar. (Spara lagen; den är jättegod att koka ner till en trögflytande syrlig sirap som du kan ringla över glassen när den är färdigfryst eller så använder du lagen som den är i en god drink el smoothie).

Plocka bort stängerna och blanda glassen med kompotten. Frys in glassen. Låt den mjukna lite innan servering.


Postat i:Bakverk & dessert, Glass, Recept

Chiasylt

$
0
0

Jisses vilken dag igår! Var hemifrån 15 timmar på jobb, surprise baby shower av kollegorna (bästa!!) och latte art kurs. Älskar fullsmockade dagar! Wilton toppade det hela med att gosa in sig bredvid mig på min kudde i morse vid 06.30. Låg och trynade in sig i mitt ansikte och pillade på mina händer. Helt okej sätt att vakna på:) Nu blir det prommis (solen är tillbaka!) innan jag ska jobba med att fylla upp frysen på jobbet igen. Under tiden ska ni få recept på favvosylten just nu, perfekt till alla i familjen då den är fri från vitt socker.

Eftersom vi älskar hemkokt sylt är det inte mer än rätt att också variera den. Jag brukar göra chiasylt som är bra mycket nyttigare än den vanliga lättsockrade sylten jag gör med syltsocker (1/5 socker mot bärens vikt, kokar 15 min).

Tjocka i konsistensen och inte i närheten så söta som vanlig sylt. Goda på pannkakor av alla dess slag, gröt och naturell yoghurt exempelvis.

IMG_2678

Grundreceptet på chiasylt är enkelt; 225 g valfria bär, 2 msk chiafrön och 2 msk agave sirap. Sen kan man förstås krydda om man vill med vanilj, kanel eller citron eller vad man nu gillar. Man väljer själv om man vill göra sylten raw genom att bara mixa ingredienserna eller så kokar man upp bären först – vilket är bra om man använder köpta frysta hallon (livsmedelsverket rekommenderar att de kokas) eller vill använda rabarber. Och jordgubbar får ju exempelvis en annan karaktär i smaken när de kokas. Bara blanda, kyl och njut när den tjocknat till sig lite.

IMG_2677

De här är mina senaste skapelser; körsbärssylt och rabarber-jordgubb.  Hela familjen gillar dem och jag älskar att man kan servera sylten utan dåligt samvete till lillkillen också. Hållbarheten är förstås kortare än för vanlig sylt, räkna med en vecka i kylen ungefär. Ett tips är att göra små satser åt gången, som i receptet.

Snart ska jag förresten uppdatera ”En bulle i ugnen” igen. Går in i vecka 31 imorrn, tiden skenar och kulan växer i raketfart….

Hoppas ni får en fin dag vänner!


Postat i:Nyttigt/Hälsosamt, Recept, Smått & gott

Veggie wok med tofu

$
0
0

Efter en hel drös med matkassar på temat ”inspirationskasse” kände vi oss redo för att byta till en ”vegetarisk kasse” istället. (Vi tröttnade lite på återkommande smaker och likartade recept där vi allt som oftast saknade sås). Minst lika inspirerande med den här varianten tror jag eftersom vi inte äter alltför mycket veggiemat.

IMG_2777

Första gången jag tillagade tofu och måste säga att det knappast blev den sista. Solovitlök skiljer sig från vanlig vitlök genom att vara klyftfri och något mildare i smaken. En ny favorit tror jag bestämt.

Första receptet ut blev;

Ingefärsvokade morötter med tofu och ostronskivling

Enkelt, snabbt och gott. Jag tipsar om hur jag kommer göra nästa gång för att få rätten att bli ännu godare!

Tips! Addera gärna citronsgräs till rätten, vi saknade ett fräscht inslag. Toppa med rostade och saltade nötter (cashew eller jordnöt) och avslutningsvis färsk koriander så kommer det bli prima vardagskäk med mer tugg och smak!

neutral olja att steka i

0,5 förpackning salladslök (ett knippe)

1 solovitlök

1 förpackning marinerad tofu (270 g)

1 msk socker

3 msk vitvinsvinäger

3 msk vatten

1 dl japansk soja (jag blandade olika sojasorter från skafferiet)

250 g ostronskivling (svamp)

1 ask fryst ingefära (50 g)

1 kryddburk vita skalade sesamfrön (48 g)

250 g juliennemorötter (strimlade morötter)

Jasminris kokt i grönsaksbuljong till servering

lite citronsgräs, rostade och saltade nötter samt färsk koriander för den som önskar

Gör så här:

Finhacka salladslök och vitlök. Skär tofun i 1 cm stora bitar. Lägg hushållspapper i handen och pressa ut lite vätska ur bitarna utan att de mosas.

Rör ihop socker, vinäger, vatten och soja till en woksås.

Skär bort 2 cm av roten på svampen, strimla resten och woka/stek i olja några minuter. salta. Lägg undan.

Woka tofun några minuter i rikligt med olja. Tillsätt sesamfrön, ingefära och vitlök och låt fräsa något. (Addera ev bankad och finhackat citrongräs). Häll i hälften av woksåsen och låt puttra 2 minuter. Ta bort från värmen och blanda ner morötterna. Toppa med svamp, salladslök och ev rostade nötter och koriander. Servera med ris och resten av woksåsen.


Postat i:Mat, Recept, Recept från Matkasse, Vegetariskt

Rabarbergrottor

$
0
0

Godmorgon söndag och grått väder. Idag passar det extra bra med bakning, eller vad säger ni? Vi fick en grymt god och enormt kladdig chokladkaka igår av vänner och jag ska nog inte ens berätta hur mycket som slank ner i magen, hehe..så själv får jag nog hålla igen lite med kakorna idag! Men er kan jag ju fresta med lite rabarbergrottor.

Syltgrottor är en underskattad småkaka som kan smaka så rackarns gott ibland. Just nu är den ju godast med hemkokt rabarbersylt förstås och kanske en kula glass eller grädde i gropen också?

IMG_2652

Muffinsplåt och muffinsformar hjälper grottorna att hålla perfekt form. Älskar att de är lite mjuksega i botten och frasiga på toppen och dessutom får en god försommarsmak av rabarber.

IMG_2654

Rabarbergrottor

Klassiska grottor smakar underbart med hemkokt rabarbersylt med vaniljstång. Just den här tjocka sylten har jag kokat med syltsocker. (Dubbelt mer rabarber än socker angivet i vikt). Tips! Fyll grottan med en liten kula vaniljglass strax innan servering! Perfekt sommarfika.

12 stora el 24 små

200 g smör (mjukt)

1 dl strösocker

ca 4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Tjock rabarbersylt eller annan valfri sylt

Muffinsformar och muffinsplåt för snyggast resultat

Gör så här:

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt. Vispa smör, socker och vanilj någon minut. Blanda snabbt ner mjöl blandat med bakpulver och forma till en deg. Dela degen i önskvärt antal och forma bollar av degbitarna. Lägg dem i formarna. Gör en generös grop i varje boll och fyll med en toppig klick sylt. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått vacker färg, ca 10 minuter för små och 15 för stora. Låt svalna.


Postat i:Bakverk & dessert, Recept, Småkakor & cookies

Bättre kvällstreat

$
0
0

Idag bjussar jag på ett mycket enkelt och kort recept. Bra att ha nära till hands när sötsuget slår till men du samtidigt inte vill gotta dig med onyttigheter. (Recept från Lindas bakskola på tidningen Hembakat).

IMG_2682 IMG_2686

Mikro chokladkaka

Hälsosamt turbotreat med kort ingredienslista! Chokladigt och krämigt, godast med vispad grädde och färska hallon tycker jag.

2 portionsformar

1 mogen medelstor banan

1 ägg

1,5-2 msk kakao

1 tsk lönnsirap el agavesirap eller efter smak (min tillsats)

en nypa salt

lite kokos

Gör så här:

Mixa ihop samtliga ingredienser och häll i två små portionsskålar. Mikra en åt gången på full effekt, i sammanlagt ca 1,5 minut, men gör det i 20-30 sekunders intervaller så att smeten inte pöser över kanten. Tanken är att smeten ska sätta sig lite men resultatet vill man ha krämigt och lätt kladdigt så man får prova sig fram helt enkelt för att inte övergrädda. Låt kallna och servera gärna med kokos, hallon och vispad grädde.


Postat i:Nyttigt/Hälsosamt, Recept

Krispiga blomkålsnuggets

$
0
0

Dagens recept är en del av ett recept i Linas Vegetariska Kasse. Riktigt goda, en ny veggie-biff favorit här hemma.

IMG_2788

Ett stort minus med matkassens recept är att de ofta bara skriver ut ”en förpackning”, eller ”en burk” eller ”en ask” av vissa ingredienser. Om man då inte kommer ihåg att kolla exakt hur mycket varan i fråga väger (man slänger ju emballaget direkt efter tillagningen) så är man rätt rökt nästa gång man vill följa receptet. Det var min sambo som råddade ihop just den här middagen och han kollade förstås inte hur mycket ost goudaförpackningen innehöll, så jag kan bara chansa tyvärr… Jag packade heller inte upp kassen och vet således inte hur ostens förpackning ens såg ut. Någon som har samma kasse och kan berätta kanske?

Krispiga blomkålsnuggets

Milda, fasta och mjukt tuggiga nuggets. Perfekta i en wrap med goda tillbehör eller tillsammans med gryn, sallad och en kall sås. Om jag skulle ändra på något i receptet så vore det att variera osten och ev tillsätta färska örter och finhackad chili.

1 blomkålshuvud

1 msk lökpulver

1-2 vitlöksklyftor

2 ägg

1 förpackning riven gouda ost (200-300g ??)

1 tsk salt

2 dl panko (ströbröd, leta på asiatiska hyllan)

Gör så här:

Skiva blomkålen och koka mjuk i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och mosa blomkålen i en bunke med en potatisstöt. Blanda ner lökpulver, pressad vitlök,  ägg, ost och salt och forma små biffar. Vänd/panera biffarna i pankon och stek i rikligt med olivolja (på medelvärme) i 2-3 minuter per sida. Låt rinna av på hushållspapper.


Postat i:Recept, Recept från Matkasse, Smått & gott

Rabarber- och mandelkaka

$
0
0

Den här snyggingen är gjord efter Roy Fares recept från boken Sweet spots of New York.

Kanske något att bjuda mamma på? Och på tal om det, glad morsdag alla morsor! Hoppas ni blir bortskämda idag. Lyxen med att vara ålänning i Sverige är att man får två morsdagar i maj. Men jag kan inte påstå att sambon är direkt bäst på att uppvakta för den skull, trots att han har två försök på sig….! Jag får väl en swish lite senare idag. (”Ett presentkort är ju helt värdelöst – då kan jag ju lika gärna swisha dig så kan du handla dig nåt precis var du vill..”)😉

IMG_2807

Saftig och dekorativ med smak av kardemumma. På bilden har jag bakat en dubbelsats i en långpanna.

IMG_2817

Rabarber-och mandelkaka

Det är väldigt dekorativt att lägga ut stjälkar av rabarber i kakan. Den här enkla men goda och saftiga kakan är mumsig att servera med vaniljsås eller vaniljvisp – dvs vaniljsås blandad med vispad grädde (efter smak och tycke). Den här gången anger jag måtten i gram eftersom det är så jag har bakat den. Roy förespråkar ofta att man ska baka med rumsvarma ingredienser för ett perfekt resultat, kan vara värt att tänka på om du är perfektionist!

3-4 stjälkar rabarber

150 g mjukt smör

180 g strösocker

110 g ägg

200 g mandelmjöl

120 g vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

0,5-1,5 tsk malen kardemumma (jag smakade av smeten)

1 krm salt (min tillsats)

Strösocker och kardemumma att strö över kakan

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Klä en pajform eller ugnsform ca 28 x 20 cm, eller något mindre för en högre kaka. Vispa smör och socker fluffigt i en bunke och vispa sedan ner äggen, ett i taget, följt av gulorna. Blanda och sikta ner de torra ingredienserna. Fördela smeten i formen. Skala och dela rabarberstjälkarna på längden och tryck lätt ner dem i smeten. Strö över socker och kardemumma. Grädda i mitten av ugnen i 20-35 minuter, tills den får vacker färg. Kakan kan bli lite torr om den övergräddas så håll lite koll.

Servera ljummen med vaniljsås eller vaniljvisp.

Vaniljsås/vaniljvisp

Det här är mitt favoritrecept på vaniljsås som ni sett många gånger på bloggen. Anledningen till att jag gillar det här receptet är enkelt; det är otroligt smidigt och lätt att göra och smakar helt ljuvligt utan för mycket betoning på maizena. För att göra vaniljvisp blandar du den kalla såsen med vispad grädde efter tycke och smak. (Jag brukar kanske ta 1-3 dl ovispad grädde, vispa upp den ganska tjock och sedan vända ner vaniljsåsen).

1,5 dl grädde

1,5 dl mjölk

2 äggulor

3 msk strösocker

1 msk maizena

1/2 urskrapad vaniljstång

Gör så här:

Vispa ihop ingredienserna till vaniljkrämen och låt sjuda under omrörning tills det blir en tjock sås. Låt svalna och kallna i kyl.


Postat i:Bakverk & dessert, Mjuka kakor, Recept

Lasagne utan bechamel

$
0
0

Tänkte tipsa er om en enklare variant av lasagne där man slipper koka bechamelsås. Inte för att jag tycker den är så jobbig att göra men dagens recept erbjuder en snabbare lösning och det är alltid tacksamt.

IMG_2844

Hur gillar du din lasagne; krämig eller lite fastare? Jag föredrar det sistnämnda, men det fina är ju att lasagne är riktigt krämig och ostig nygjord och så lite fastare dagen efter.

IMG_2846

Det här är enkelt men riktigt gott; koka ihop en mustig och saftig (ganska blöt) köttfärssås. Varva sås och lasagneplattor i en valfri ugnsform och toppa med ett gräddigt osttäcke (som bara blandas ihop). Klart efter ca 30 minuter i ugnen!

Lasagne utan bechamel

Saftig och krämig lasagne med mycket smak och ett gott och krämigt osttäcke på toppen. Välj färska lasagneplattor om du har riktigt brådis! Koskenlaksija är en skivbar finsk smältost som jag älskar att toppa både knäckemackan och lasagne eller makaronilådan med. (Den påminner lite om Emmentaler i smaken tror jag).

5-6 portioner

Köttfärssås:

500 g eko nötfärs

1 lök

1 zucchini (gör såsen saftig)

1 pkt bacon

1 burk tomatkross (400 g)

Jag kryddar med följande efter smak: kalvfond, Kikkoman soja, balsamvinäger, tomatpuré, sambal, olika örter och svartpeppar.

Osttäcke:

3 dl lätt crème fraîche

2 dl grädde

ca 3 dl riven smakrik ost

ca 0,5 tsk salt

0,5 pkt/125 g Koskenlaskija perinteinen ost (finsk, kan uteslutas, men ger god smak)

3-4 lager lasagneplattor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Hacka lök och bacon och fräs i smör/olja några minuter. Addera färsen och bryn. Riv ner zucchini och tillsätt resten av ingredienserna. Låt koka ihop till en mustig sås och smaka av tills den har lite sting.

Varva sås och plattor i en valfri ugnsform. Börja och avsluta med köttfärssås.

Blanda ihop fraiche, grädde ost och salt och fördela överst i formen. Skiva ner Koskenlaskijaosten och fördela den överst. Grädda i ca 30 min eller tills plattorna är mjuka. Låt stå en liten stund innan servering.


Postat i:Kött, Mat, Recept

Chokladrulle med nutella och gubbar

$
0
0

En somrig rulltårta står på menyn idag! Är det något jag fått lära mig den hårda vägen så är det följande: det är lönlöst att försöka rulla in föööör mycket fyllning i en rulltårta – det resulterar bara i att rullen expanderar och vräker ur sig fyllningen på slutet. Det är bättre att servera extra grädde och bär till!

IMG_2981

Det fina med nutella i rulltårta är att man kan ösa på med ganska mycket – de hålls liksom på plats!

IMG_2975

Chokladrulle med Nutella, grädde, banan och gubbar

En riktigt härlig rulltårtsbakelse som blir chokladigt krämig av Nutella (som man lätt kan ösa på med hur mycket man vill) och somrig av vaniljgrädde, frukt och bär. Vill du ge rullen något litet extra så passar hackad/grovriven choklad i valfri färg eller lite rivet limeskal.

Rulltårtsbotten

3 ägg

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

2 msk kakao

2 tsk bakpulver

0,5 dl espresso/starkt kaffe

25 g smält smör

25 g smält mörk choklad (70%)

1 krm salt

Fyllning:

2-3 dl Nutella

ca 2 dl vispgrädde (vill du ha den gräddigare är det bäst att servera mer av grädden på sidan av)

1 tsk vaniljsocker

1-2 bananer

några nävar goda färska jordgubbar eller hallon

(ev rivet limeskal eller hackad/grovriven choklad)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200° varmluft (eller vanlig ugnstemperatur).

Vispa ägg, socker och vanilj pösigt några minuter. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem. Vänd även ner kaffe, smör och choklad med lugna försiktiga tag. Bred ut smeten på en stor plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ca 7 minuter eller tills botten känns torr. Strö socker över ytan och låt svalna lite. Vänd upp på ett nytt bakplåtspapper och dra loss pappret. Låt svalna helt under en bakduk eller plåt.

Värm nutellan försiktigt i mikron några sekunder, bara så att den blir lite lättare att breda ut. Bred ut den över botten. Vispa grädden ganska fast med vaniljen och bred ut den ovanpå, lämna en 2 cm kant på övre långsidan. Tärna banan och gubbar och strö dem jämnt över botten. Rulla ihop tårta från långsidan närmast dig. Ställ gärna kallt en stund innan servering.

Pudra med florsocker och servera!

Tips!

Om du vet att det blir rulltårta över är det bättre att ersätta bananen med något mer hållbart – andra bär eller mer jordgubbar – så är den fräschare dagen efter.

 


Postat i:Bakverk & dessert, Mjuka kakor, Recept

Knäckig blåbärspaj

$
0
0

Det är lite dåligt med middagstips här inne just nu, vi har helt enkelt ätit gamla godingar på sistone och grillat. Ska se om jag kan gräva fram nåt gott från arkivet till er som behöver lyftas fram igen.

Jag bakar mycket pajer just nu, känns så somrigt, enkelt och snabbt! Frysen behöver tömmas på blåbär för att göra plats för årets nykomlingar och den här gången blev det ett knäckigt pajtäcke framför favoritsmulorna.

IMG_3009

Knäckig blåbärspaj

Smörigt, knäckigt, lite segt och helt ljuvligt gott! Säkert lika gott med hallon eller gubbar också.

Fyllning:

375 g blåbär (lätt tinade om frysta)

1,5 msk potatismjöl (minska till 1 msk om du vill ha dem mer rinniga)

3 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

Pajtäcke:

125 g smör

0,5 dl vispgrädde

0,75 dl ljus sirap

2,5 dl havregryn

1,5 dl råsocker, rörsocker eller strösocker

1,5 dl vetemjöl

1 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bakpulver

1-2 krm salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller vanlig ugnsvärme.

Blanda bären med potatismjöl, socker och vanilj och fördela dem i botten av en pajform.

Smält smöret i en kastrull och rör ner resten av ingredienserna till pajtäcket. Fördela den kletiga smeten över bären i formen och grädda  i ca 35 minuter eller tills ytan känns genomgräddad och har vacker färg. (Kanelen får ytan att verka mörkare än den verkligen är). Låt svalna lite och servera gärna ljummen med glass eller vaniljsås.


Postat i:Bakverk & dessert, Pajer, Recept
Viewing all 1114 articles
Browse latest View live